Зелена цибуля сушена Kania 6г
Сальвія сушена Kania 15г
Петрушка сушена Kania 10г
Суміш спецій Пікантна Kania 50г
Приправа Italpepe Zenzero 37г
Приправа Italpepe Canapa 53г
Приправа Italpepe Baobab 40г
Приправа Italpepe Maca 62г
Приправа Italpepe Origano 14г
Приправа Italpepe pepe nero 50г
Куркума Despar curry 90г
Кунжут Despar 120г
Приправа Italpepе peperoncino 62г
Приправа Aromito для риби 50г
Якими бувають приправи та спеції
Приправи та спеції являють собою набір ароматних трав, які використовують у кулінарії. Вони здатні неабияк поліпшити смак будь-якої страви, перетворивши її в кулінарний шедевр.
Приправи та спеції часто здаються абсолютно ідентичними поняттями. Однак, як виявилося, всі вони належать до окремих груп речовин, які мають свої певні властивості й характеристики. Тому між спеціями, приправами та прянощами є істотна різниця. Спеції додають страві насиченого смаку. Найчастіше — це гострота. Тому спеції не настільки поширені, як приправи. Їх не можна використовувати в дуже великих кількостях, оскільки це тільки погіршить смакові якості страви. Спеціями вважаються сіль, червоний і чорний перець, оцет, лимонна кислота та ін.
Якщо говорити про наше сприйняття приправ, варто сказати, що кожна з них додає страві лише один певний смак: солоний, солодкий, кислий, гіркий. Також є приправи, які можуть додавати їжі ціле поєднання смаків, наприклад, кисло-солодкий присмак. Приправи можуть складатися відразу з декількох трав або овочів. Їх використовують як для багатьох страв або продуктів, так і для однієї певної (наприклад, для м'яса, риби, плову або супу). Вони ширше застосовуються, ніж спеції.
Окремою підкатегорією слугують прянощі. Відмітною особливістю прянощів вважається те, що всі вони — продукти виключно рослинного походження. Без сумніву, кожна з них є дуже важливою в кулінарії. Нараховують більш ніж тридцять різновидів квітів і трав, з яких виготовляють прянощі.
Різновиди приправ і спецій також різноманітні. На основі їхніх властивостей була розроблена універсальна класифікація, яка допоможе обрати оптимальний варіант серед наявних:
- Безглютенові. Оскільки багато людей мають категоричну нестерпність глютену, виробники зазначених товарів розробили продуктові лінійки зі спеціями та приправами, які абсолютно не містять цього компонента. А загалом їхні смакові характеристики нітрохи не відрізняються від традиційних продуктів такого типу.
- Без лактози. Лактоза також не найкраще підходить для організмів деяких людей. Тому для них розроблені спеціальні приправи та спеції без лактози.
- Без цукру. Такі спеції та приправи абсолютно не містять цукру. Надалі кухар може додавати його самостійно або відмовитися від використання такого компонента взагалі. Є й такі типи товарів, які не містять солі.
- Вегетаріанські. Люди, які не вживають продукти тваринного походження, можуть звернути увагу на спеціальні вегетаріанські прянощі, спеції та приправи.
- Високобілкові. Така продукція оптимально підходить для тих, хто намагається ввести у свій щоденний раціон якомога більше білкових продуктів. Концентрація цього компонента в зазначених товарах досить висока. У такий спосіб вони збагачують страву, роблячи її набагато кориснішою.
- Органічні. До складу такої продукції входять виключно натуральні компоненти. Спеції та приправи такого типу виготовляються з екологічно чистих рослинних елементів.
Як обирати приправи та спеції
Купуючи один із цих продуктів у крамниці, обов'язково прочитайте невелику інструкцію, яка зазвичай розміщена на задній стороні упаковки. Виробник обов'язково зазначає, для яких страв і продуктів підходить ця спеція або приправа.
Важливо звертати увагу на країну-виробника такої продукції. Найякіснішими є грузинські й турецькі спеції. Вони виготовляються з натуральних компонентів і мають яскравий та оригінальний смак.
Щоб зрозуміти, наскільки смачний обраний товар, зверніть увагу на відгуки попередніх покупців. Вони розкажуть, чи сподобалася їм обрана пряність, і чи вдалося їй зробити страву набагато смачнішою.