Паприка - використовується в мексиканській, іспанській, угорської, німецької кухні. Прекрасно поєднується з м'ясом, особливо свининою, куркою, овочами, особливо томатами і капустою, сиром, сиром, яйцями, рибою і морепродуктами. Кладуть паприку в гуляш, чилі, супи, соуси, салати, фаршировані яйця, рис, страви з меленого м'яса. Особливо не обійтися без паприки. Ймовірно, найвідомішим блюдом угорської кухні є густий м'ясний суп - гуляш і його варіант із картоплею, приготовлена в казанку. Назва ще одного національного блюда - перкельт - походить від угорського слова "жарити", є шматочки м'яса попередньо обсмажуються. Папрікаш - подібне ж блюдо й відрізняється тільки тим, що в нього додають сметану. Для ТОКАНЬІ м'ясо, нарізане соломкою, гаситься у власному соку. Цілком можна було б сказати, що згадані страви "молоді", їм не більше двохсот років, і вони являють собою свого роду "пережитки турецької епохи". Це схоже на якийсь запізнілий подарунок османів всім угорцям між Тімішоара і Чегетваром, Мохачем і Будапештом. Але це не так. "Жив-був одного разу багач ..." - так повинні були починатися розповіді про походження всіх гуляшів і папрікаш. І це була б історія про простий казані з ручкою, який супроводжував угорців з початку їх шляху. Історія, яка, наскільки її можна простежити, охоплює щонайменше три тисячоліття - тисячоліття, повні поневірянь, поневірянь, війн, переселень, завоювань, поневоленні, тисячоліття, повні трансформацій, які призвели від примітивної кочового життя до зачатків землеробства і тваринництва і в кінцевому рахунку до осілості. Бограч пройшов разом з предвенгерскім плем'ям шлях від передгірних Уралу і уральських степів через царство хазарів, Кавказ, уздовж північних берегів Чорного моря і далі через пів-Європи до дунайської закруті. Точно невідомо, що готували кочові племена у своєму похідному казані. Але ясно, що це була їжа зразок супів, які варили з зберігалися припасів, а також зібраних трав, коріння і грибів. Серед приписів була й тархоня - маленькі тверді борошняні кульки, а також сушена риба і нарізане брусочками в'ялене на повітрі мясо.Хорошо додавати мелений солодкий червоний перець в картопляне пюре в поєднанні з часником, коріандром, базиліком, чабером, порошком лаврового ліста.Перец збуджує апетит , покращує роботу шлунково-кишкового тракту, посилює роботу підшлункової залози. Входить до складу сумішей для барбекю, основна спеція в гуляші, чилі і використовується індійської, марокканської та європейської кухнях. А також на Середньому Сході. У кулінарії використовується зазвичай мелена сушена паприка. Крім смаку і запаху вона забарвлює їжу в червоний або оранжевий колір, але слід пам'ятати, що це відбувається тільки при нагріванні. При цьому паприка легко підгорає, набуваючи гіркий присмак. Добре впливає на кровообіг і допомагає при ревматизмі. Використовується в харчовій промисловості в якості барвника.