Чечевіца - дрібне плоске насіння однорічного рослини сімейства бобових. Сочевиця багата рослинним білком , її вживають в їжу з доісторичних часів. Коричнева сочевиця (іноді її називають континентальною ) при тепловій обробці дає легкий горіховий аромат ; її часто додають у тушковане м'ясо і запіканки , а також у салати.
Сочевиця містить велику кількість рослинного білка , який легко засвоюється організмом , при цьому зміст сірчаних амінокислот і триптофану в чечевиці нижче , ніж в інших бобових. Сочевиця містить менше жиру , ніж горох і є чудовим джерелом заліза. До переваг можна віднести швидкість приготування сочевиці . У сочевиці міститься фолієвої кислоти більше, ніж у якомусь іншому продукті. В одній порції приготовленої сочевиці міститься 90 % рекомендованої денної норми фолієвої кислоти. Сочевиця містить розчинну клітковину , яка покращує травлення і відсуває перспективу раку прямої кишки. Сочевична каша стимулює обмін речовин , підвищує імунітет і нормалізує роботу сечостатевої системи.
Зерно сочевиці відрізняється високим вмістом мікроелементів - кальцію , калію , фосфору , заліза , має у своєму складі марганець , мідь , молібден , бор , йод , кобальт , цинк , жирні кислоти з групи Омега- 3 , Омега- 6 , а також є хорошим джерелом вітамінів групи В , містить вітаміни РР , а , а проростають зерна - вітамін С. За своїми поживними властивостями сочевиця може замінити хліб , крупи і значною мірою м'ясо.
Сочевиця , як і всі бобові , багата мікроелементами , особливо магнієм , необхідним для повноцінної роботи серця і нервової системи , молібденом і залізом. Для того , щоб це залізо добре всмоктувалось , страви з сочевиці обов'язково подають з салатом , приготованим зі свіжих овочів , багатих вітаміном С - помідорів , червоних перців , свіжої зелені.