- 31.01.2022 |
- roman |
- 3
Хто не любить рис? У Китаї чорний рис ще називали забороненим: тільки знать мала право їсти цей рис, для простого народу це було заборонено.
Різновидів рисових зерен є дуже багато! Більшості з нас звичним здається традиційний білий рис. І якщо інші сорти цього злаку — коричневий, бурий, басмати — нам хоча б віддалено відомі, то чорний чи дикий рис найчастіше викликає подив і непідробний інтерес, оскільки він не так часто трапляється у місцевих магазинах.
Чорний рис культивують в американському штаті Міннесота - це найбільший світовий експортер цього продукту. Вирощування та заготівля цієї однорічної рослини потребує великих трудових витрат. Зерна окультуреного чорного рису можуть мати шоколадно-коричневий або вугільно-чорний колір (відтінок залежить від зрілості та обробки зерен), а формою вони тонкі і довгасті.
Варять чорний рис набагато довше звичного білого — від 40 хвилин до години, за цей час він набуває фіолетового відтінку. Найчастіше його використовують як гарнір чи начинку, додають у суп, закуски, салати, десерти.
Дикий рис відрізняється від білого складом екзотичним солодкуватим присмаком, легким горіховим ароматом і, головне, складом, про його корисні властивості я хочу розповісти.
Чорний рис містить:
- Вітаміни групи В, А, Е, К, Н, РР, С. У 150 г дикого рису міститься практично вся добова норма фолієвої кислоти (В9).
- Антиоксиданти. Їхня кількість у дикому рисі дозволяє ставити його в один ряд із чорницею, натуральним червоним вином, червоним виноградом, суницею, червонокачанною капустою.
- Мінерали: йод, мідь, фтор, калій, магній, марганець, бор, фосфор, цинк, кальцій, сірка, кремній, нікель, залоз).
- Життєво важливі амінокислоти (18 найменувань).
- Рослинні волокна (клітковина).
- Білок.
- Корисні вуглеводи.
- Корисні жири.
У 100 г звареного дикого рису лише 105 ккал.
Користь чорного рису для здоров'я
- Покращує роботу нервової системи.
- Важливим є для профілактики ракових захворювань.
- Уповільнює старіння.
- Робить судини еластичними, зміцнює артерії та капіляри, очищає кров від шлаків, токсинів, холестерину.
- Підвищує імунітет.
- Попереджає хвороби серця.
- Допомагає зменшити тиск.
- Має антимікробну та протизапальну дію.
- Допомагає відновити організм після хвороби, виснаження, пологів, операцій.
- Нормалізує роботу надниркових залоз.
- Зміцнює зорову систему.
- Містить мало натрію, надлишок призводить до хвороб серцево-судинної системи, підвищеного тиску.
- Підтримує м'язову систему.
- Усуває набряклість, благотворно впливаючи на нирки та сечовий міхур, допомагає при захворюваннях сечостатевої системи.
- Добре діє шлунково-кишковий тракт, нормалізує травлення.
- Зміцнює волосся, перешкоджає ранньому посивінню.
- Благотворно впливає роботу головного мозку.
- Нормалізує обмінні процеси.
- Дозволений алергікам, оскільки належить до гіпоалергенних продуктів.
- Підтримує кісткову систему, скорочуючи ризики переломів.
Декілька порад з приготування чорного рису
По-перше, перед відварюванням дикий рис бажано вимочити у прохолодній воді ніч. Вранці зливаємо воду, засипаємо рис у воду, що кипить (співвідношення 1:3), доводимо до кипіння і проварюємо на слабкому вогні мінімум 45-60 хвилин. Готовий рис збільшиться втричі-вчетверо. Після цього зменшуємо вогонь та даємо йому постояти близько 15 хвилин, не перемішуючи.
По-друге, після відварювання чорного рису біла каструля може забарвитися. Зважайте на цей факт при виборі посуду.
По-третє, дикий рис чудово поєднується з кунжутом, тамарі (соєвий соус), горіхами та бобовими, служить ідеальним гарніром до овочів, м'яса, риби або основою для закусок та салату.