• Чорний рис: користь та шкода

Хто не любить рис? У Китаї чорний рис ще називали забороненим: тільки знать мала право їсти цей рис, для простого народу це було заборонено.

Різновидів рисових зерен є дуже багато! Більшості з нас звичним здається традиційний білий рис. І якщо інші сорти цього злаку — коричневий, бурий, басмати — нам хоча б віддалено відомі, то чорний чи дикий рис найчастіше викликає подив і непідробний інтерес, оскільки він не так часто трапляється у місцевих магазинах.

Чорний рис культивують в американському штаті Міннесота - це найбільший світовий експортер цього продукту. Вирощування та заготівля цієї однорічної рослини потребує великих трудових витрат. Зерна окультуреного чорного рису можуть мати шоколадно-коричневий або вугільно-чорний колір (відтінок залежить від зрілості та обробки зерен), а формою вони тонкі і довгасті.

Варять чорний рис набагато довше звичного білого — від 40 хвилин до години, за цей час він набуває фіолетового відтінку. Найчастіше його використовують як гарнір чи начинку, додають у суп, закуски, салати, десерти.

Дикий рис відрізняється від білого складом екзотичним солодкуватим присмаком, легким горіховим ароматом і, головне, складом, про його корисні властивості я хочу розповісти.

Чорний рис містить:

  • Вітаміни групи В, А, Е, К, Н, РР, С. У 150 г дикого рису міститься практично вся добова норма фолієвої кислоти (В9).
  • Антиоксиданти. Їхня кількість у дикому рисі дозволяє ставити його в один ряд із чорницею, натуральним червоним вином, червоним виноградом, суницею, червонокачанною капустою.
  • Мінерали: йод, мідь, фтор, калій, магній, марганець, бор, фосфор, цинк, кальцій, сірка, кремній, нікель, залоз).
  • Життєво важливі амінокислоти (18 найменувань).
  • Рослинні волокна (клітковина).
  • Білок.
  • Корисні вуглеводи.
  • Корисні жири.

У 100 г звареного дикого рису лише 105 ккал.

Користь чорного рису для здоров'я

  1. Покращує роботу нервової системи.
  2. Важливим є для профілактики ракових захворювань.
  3. Уповільнює старіння.
  4. Робить судини еластичними, зміцнює артерії та капіляри, очищає кров від шлаків, токсинів, холестерину.
  5. Підвищує імунітет.
  6. Попереджає хвороби серця.
  7. Допомагає зменшити тиск.
  8. Має антимікробну та протизапальну дію.
  9. Допомагає відновити організм після хвороби, виснаження, пологів, операцій.
  10. Нормалізує роботу надниркових залоз.
  11. Зміцнює зорову систему.
  12. Містить мало натрію, надлишок призводить до хвороб серцево-судинної системи, підвищеного тиску.
  13. Підтримує м'язову систему.
  14. Усуває набряклість, благотворно впливаючи на нирки та сечовий міхур, допомагає при захворюваннях сечостатевої системи.
  15. Добре діє шлунково-кишковий тракт, нормалізує травлення.
  16. Зміцнює волосся, перешкоджає ранньому посивінню.
  17. Благотворно впливає роботу головного мозку.
  18. Нормалізує обмінні процеси.
  19. Дозволений алергікам, оскільки належить до гіпоалергенних продуктів.
  20. Підтримує кісткову систему, скорочуючи ризики переломів.

Декілька порад з приготування чорного рису

По-перше, перед відварюванням дикий рис бажано вимочити у прохолодній воді ніч. Вранці зливаємо воду, засипаємо рис у воду, що кипить (співвідношення 1:3), доводимо до кипіння і проварюємо на слабкому вогні мінімум 45-60 хвилин. Готовий рис збільшиться втричі-вчетверо. Після цього зменшуємо вогонь та даємо йому постояти близько 15 хвилин, не перемішуючи.

По-друге, після відварювання чорного рису біла каструля може забарвитися. Зважайте на цей факт при виборі посуду.

По-третє, дикий рис чудово поєднується з кунжутом, тамарі (соєвий соус), горіхами та бобовими, служить ідеальним гарніром до овочів, м'яса, риби або основою для закусок та салату.

Схожі блоги


Акції та Розпродажі
Отримуйте першими інформацію про знижки та розпродажі