• Історія шоколаду

Історія шоколаду налічує понад три тисячі років

Помічено, що з язичницьких народів предметом поклоніння є все незвичайне. Протягом століть змінювалися багато індіанських культур, але ставлення до какао у стародавніх жителів Америки завжди було благоговійним. Племена майя вірили в бога какао та пили шоколад під час ритуалів, як священний напій. Ацтеки називали плоди какао їжею богів, вважали, що вони дають духовне прозріння.

Спочатку шоколад вживався лише як напій. З мови мексиканських індіанців слово "шоколад", вірніше "чокоатль", перекладається як "гірка вода" або "вода та піна". Напій був досить в'язкий, гіркий, готувався зі спеціями та пахучими травами. Таким його дізнався і перший європеєць Христофор Колумб, який доставив плоди какао серед інших дивовиж іспанському монарху. Проте ціле століття напій був у забутті.

По-справжньому його розкуштував Фернандо Кортес, намісник короля в Новій Іспанії. Підкорюючи частину Мексики, він оцінив енергію індіанського напою, що бадьорить. До того ж плоди какао використовувалися місцевим населенням як гроші. Дізнавшись про це, Кортес став найбагатшим власником какаових плантацій.

З подачі Кортеса напій став відомим і іспанському монарху. При цьому шоколад настільки припав до двору, що його стали пити у всіх знатних будинках. Прості смертні спробувати напій не могли: він був такий дорогий, що за сто зерен какао можна було купити доброго раба.

XIX століття стало революційним у виробництві шоколаду. В 1828 інженер Конрад ван Хоутен винайшов і запатентував гідравлічний прес, за допомогою якого з какао-бобів витягувалося масло. В 1879, після восьми років експериментів, швейцарець Даніель Петер вперше випустив на ринок твердий молочний шоколад. У тому ж році винахідник Рудольф Ліндт з Берна, зробивши оригінальний пристрій, почав займатися виробництвом шоколаду fondat, який танув у роті. Цей шоколад мав такий успіх, що двадцятьма роками пізніше цюріхський кондитер Рудольф Шпрюнглі виклав за винахід Ліндта 1,5 млн франків, на які можна було купити 435 кг золота.

З розвитком цивілізації процес виробництва шоколаду став дешевшим, а сам шоколад доступнішим. Однак паралельно з масовою культурою споживання в Європі народилася елітарна культура, для заможних поціновувачів.

Сьогодні у світі кілька елітних шоколадних марок. Завдяки їм виробництво шоколаду зведено рівня мистецтва.

Як і де з'явилися цукерки?

Ці улюблені всіма ласощі з'явилися на світ у результаті... випадковості! Понад 3 тисячі років тому стародавні єгиптяни випадково змішали мед, інжир та горіхи – так з'явилися найперші у світі цукерки. Під час розкопок у Єгипті археологи знайшли картинки та записи, що містили відомості про те, як виглядали цукерки та як їх готували. Цукор на той час ще не був відомий, і замість нього вживали фініки та мед.


На Сході цукерки робили з мигдалю та фіги. У деяких країнах Сходу кожне плем'я мало свого кондитера та секретні рецепти. До цього дня арабські країни славляться своєю небувалою різноманітністю солодощів. Саме араби вперше стали варити цукор для здобуття нових видів кондитерських виробів.

У стародавньому Римі варили горіхи та макові зерна з медом і засипали кунжутом, просоченим медом. В результаті виходило щось схоже на нугу.

У Стародавній Русі теж було щось подібне до цукерок: їх робили з кленового сиропу, патоки та меду.

Перші шоколадні цукерки були виготовлені у Брюсселі аптекарем Джоном Нойхаузом (John Neuhaus) у 1857 році. Винаходячи засіб проти кашлю, він випадково отримав продукт, який ми сьогодні називаємо шоколадними цукерками. У 1912 році його син запровадив шоколадні цукерки у продаж. А золотисті обгортки для цих цукерок вигадала його дружина, після чого вони пішли на розхват.

Ці солодкі ласощі були популярні у всі віки серед усіх верств населення. Правда, довгий час воно було абсолютно недоступне простим людям і було привілеєм багатого і знатного стану.

А слово "цукерка" походить від латинського confectum - "виготовлено". Цей термін спочатку використовували аптекарі у XVI столітті. Вони називали цим словом зацукровані чи перероблені у варення фрукти, що використовуються з лікувальною метою.

Хто винайшов білий шоколад?

Білий шоколад - шоколад, який виробляють з олії какао, цукру, плівкового сухого молока і ваніліну без додавання какао-порошку, завдяки чому він має колір слонової кістки (часто з жовтуватим відтінком) і містить мінімум антиоксидантів, таких як теобромін і кофеїн.

 Своєрідним присмаком даний продукт зобов'язаний спеціальному сухому молоку, що має цукровий присмак, а як ароматизатор найчастіше використовується ванілін.

В Америці та Євросоюзі до складу товару пред'являються жорсткі вимоги. Зокрема, встановлено, що вміст олії какао не може становити менше 20%. На відміну від класичного шоколаду шоколад білий не містить какао-порошку.

 Перший білий шоколад (Milkybar) випустив у 1930-і роки швейцарський концерн Nestlé, який намагався таким чином утилізувати надлишки олії какао. Вибухове зростання популярності білого шоколаду (включаючи пористі сорти) відбулося лише 50 років потому, у 1980-і роки.

 У сучасному кондитерському виробництві використовуються різноманітні продукти, що на вигляд нагадують білий шоколад, але насправді складаються з гідрогенізованих жирів без додавання какао-продуктів.

СКЛАД КОРИСНОГО ШОКОЛАДУ

  • У якісному справжньому шоколаді міститься:
  • фенілетиламін – гормон, що насичує серотоніном мозок та покращує роботу нервових клітин;
  • теобромін та магній, які розслаблюють нервові закінчення, знімають стрес, покращують емоційно-психічний стан;
  • рослинні флавоноїди, що стимулюють кровотік, харчування мозку, насичення нейронів киснем;
  • антиоксиданти, здатні виводити вільні радикали, перешкоджати руйнації нейронів та уповільнювати процеси старіння.

Какао-боби багаті натуральними речовинами, які стимулюють вироблення серотоніну, допаміну та триптофану. Вони відповідальні за енергію та настрій, а при їх нестачі розвиваються неврози та депресії.

М'язові та нервові клітини нашого організму містять лецитин, який швидко витрачається при фізичних та емоційних навантаженнях. Поповнити його запаси допомагають улюблені ласощі. Воно знімає дратівливість та швидку стомлюваність.

У гіркій плитці міститься не один вітамін, а цілий комплекс А, В, D, Е, F, РР. Плюс до цього такі корисні мікроелементи як калій, магній, фосфор, кальцій, цинк, залізо.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ШОКОЛАДУ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ

Який шоколад найкорисніший для здоров'я? Гіркий, адже у ньому багато натуральних какао-бобів, збагачених поживними елементами. У молочному корисних для мозку флавоноїдів майже немає, адже молоко їх руйнує. Натомість у молочній плитці присутні швидкі вуглеводи, які короткочасно покращують когнітивні функції та інтелектуальну активність.

ДЛЯ МОЗКУ І СУДИН

Чи корисний шоколад для мозку? Безперечно, адже кардіологи навіть рекомендують замінювати ласощами кави. Солодощі містять поліфеноли, які благотворно впливають на серцево-судинну систему і запобігають утворенню холестеринових бляшок. А більше антиоксидантів, ніж у чорниці, виявляється ефективнішим проти старіння клітин.

Кілька шматочків ласощів на день покращують роботу мозку, серця, судин, а саме: підвищують концентрацію уваги;

  • підстрахування від швидкої втоми;
  • прискорюють швидкість обробки мозком інформації та передачі її нервовим закінченням;
  • покращують сприйняття та засвоєння інформації;
  • прискорюють розумові процеси та реакцію;
  • підтримують короткочасну пам'ять.

ДО РЕЧІ! Ласощі підвищують працездатність і покращують розумові процеси, а отже, відмовлятися від нього не варто тим, хто працює в напруженому режимі. Але якщо від молочної плитки ефект триває не більше 2 годин, то від гіркої – понад три.

ДЛЯ ШЛУНКОВО-КИШЕВОГО ТРАКТУ

При щоденному вживанні темної шоколадної плитки покращується метаболізм кишкової флори. Відбувається це за рахунок пробіотиків, які:

  • покращують процеси у товстій кишці;
  • пригнічують розвиток патогенної мікрофлори;
  • стимулюють синтез фолієвої кислоти, необхідної для повноцінної роботи шлунка та кишечника.

ДЛЯ ПЕЧІНКИ

Про корисні властивості шоколаду для здоров'я печінки говорять лише щодо гіркого продукту, який:

  • діє як спазмолітик;
  • розширює кровоносні судини та знижує тиск у черевній порожнині;
  • очищує печінку;
  • зменшує кількість вільних радикалів;
  • підвищує імунітет;
  • знижує ризик запалень.

Про регулярне вживання солодощі не варто забувати тим, хто вживає алкоголь, а також любить гострі та жирні страви. У низці досліджень підтверджено сприятливий вплив продукту з високим вмістом какао-бобів (більше 80%) при цирозі.

ЗРАНКУ

Якщо немає шоколаду з ранку на голодний шлунок, він не завдасть шкоди.

Такий солодкий сніданок:

  • активізує розумову діяльність;
  • надає сил і бадьорить;
  • виробляє гормон щастя ендорфін та заряджає позитивом на цілий день.

Дієтологи радять саме вранці ласувати шоколадними десертами, щоб корисні речовини краще засвоїлися. Калорії такого сніданку витрачаються протягом дня з енергією, а чи не відкладаються на талії.

ДЛЯ ЗУБІВ

Чим менший цукор, тим шоколад корисніший для зубів. Міф про шкоду для зубної емалі відноситься до молочного та білого продукту. Тоді як темний:

  • зміцнює зубну емаль;
  • знижує ризик розвитку карієсу;
  • стримує ріст хвороботворних бактерій.

Позитивний ефект заснований на вмісті в какао-бобах теоброміну – речовини, яка виявляється для зміцнення зубів ефективнішою за фтор.

Вагітним

Шоколад корисний вагітним на ранніх термінах, адже він містить фолієву кислоту. А вона – одна з найважливіших для розвитку плода та запобігання йому серйозних патологій. До того ж ендорфін покращує настрій та позбавляє різких його перепадів, запобігає нервовим зривам та депресіям.

ДІТЯМ

До 3 років давати дітям популярну насолоду не можна, а потім – не просто можна, а й потрібно, адже вона:

  • покращує мозкову діяльність завдяки серотоніну;
  • стимулює інтерес до пізнавальної діяльності та розвиває пам'ять за рахунок фенілаліну;
  • дає організму такі корисні вітаміни, як В1, В2 та РР;
  • зміцнює кістки кальцієм;
  • насичує мозок киснем із-за заліза;
  • благотворно діє на серце калієм;
  • заспокоює міддю та магнієм;
  • підвищує імунітет антиоксидантами;
  • наділяє енергією завдяки швидким вуглеводам.

Плитка з маленьким вмістом цукру корисніша за інші солодощі і для дитячих зубів: він не прилипає до зубів як іриска і не знаходиться в роті довго як льодяник.

Літнім людям

Флавоноїди, що благотворно впливають на мозок, в какао-бобах допомагають запобігти багато старечих недуг, у тому числі недоумство і хвороба Альцгеймера. Рослинні речовини стимулюють циркуляцію крові та покращують роботу пам'яті, а антиоксиданти уповільнюють старіння всього організму.

НА ЗАМІТКУ! За відсутності протипоказань у зрілому віці можна вживати не більше 50 г корисного шоколаду без цукру.

ШКОДА І ПРОТИПОКАЗАННЯ

Будь-який, навіть найкорисніший продукт при нестримному споживанні здатний завдати шкоди. Тому потрібно пам'ятати про рекомендовану дозу – трохи менше стандартної плитки. У середньому це 30-50 грамів – така кількість дасть потрібну кількість вітамінів, елементів та поживних речовин і не завдасть шкоди.

Такої норми дотримуються щодо гіркого шоколаду. Для молочного та білого – знижують удвічі, тобто до 15-25 грамів на день.

Щоб корисна насолода не завдала шкоди, не перевищуйте рекомендовану добову норму. Інакше організм почне виробляти серотонін у надмірних кількостях, що призведе до безсоння, ненажерливості, дратівливості, мігрені.

Не варто балувати себе ласощами щодня. Вживаючи його щодня протягом місяця, легко викликати звикання, при якому організм перестане сприймати корисні флавоноїди.

Продукт протипоказаний тим, що страждає на такі патології, як:

  • діабет 2 типу;
  • нервові захворювання;
  • атеросклероз;
  • проблеми з травним трактом та нирками;
  • підвищена кислотність;
  • індивідуальна непереносимість какао-бобів та інгредієнтів, що входять до складу продукту.

ВАЖЛИВО! При діабеті та підвищеному вмісті цукру в крові тільки після схвалення лікаря допустимо з'їдати трохи продукту, в якому цукру не більше 8%. Можна, наприклад, купувати корисні насолоди з кероба.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ КОРИСНИЙ І СМАЧНИЙ ШОКОЛАД

Справжній якісний продукт, а не дешева плитка, не повинен містити кондитерські жири, крім какао-олії. Соняшникова, соєва, пальмова, бавовняна олія – ці види недорогої сировини не роблять ласощі корисними.

Щоб вибрати корисний шоколад, уважно вивчіть склад. Якщо в ньому більше 70% какао-бобів, можна не сумніватися - насолода матиме сприятливий ефект на весь організм. І пам'ятайте: вибрати корисний натуральний шоколад можна в асортименті фабрики «Вірність якості».

Акції та Розпродажі
Отримуйте першими інформацію про знижки та розпродажі