- 21.09.2022 |
- roman |
- 6
Чашка ароматної кави з ранку піднімає життєвий тонус, бадьорить і заряджає настроєм на цілий день. Смак напою божественний, проте є категорії людей, яким кофеїн протипоказаний. Не в змозі відмовитися, гіпертоніки, вагітні продовжують вживати «енергетик», замінюючи його кавою, яка не містить шкідливого для них кофеїну. Смак і запах напою таким чином зберігається, а шкідливої речовини в готовому продукті практично не міститься. Однак виробництво кави без кофеїну має свої особливості, і багато хто сумнівається: чого більше приносить вживання кави без кофеїну – користі чи шкоди?
Методи одержання продукту
Кава без кофеїну – продукт, у якому останній, згідно з міжнародними стандартами, має утримуватися у кількості не більше 0,3%. Продається безкофеїнова кава мелена, в зернах і навіть розчинна. Декофеїнізація (видалення речовини) проводиться шляхом однієї з технологій.
Обробка двоокисом вуглецю (CO₂-екстракція) – найпрогресивніший і найбезпечніший для організму метод видалення кофеїну. При його застосуванні не використовуються розчинники, а напій зберігає особливості смаку та аромату. Зерна, попередньо пропарені, обробляють вуглекислотою, кофеїн при цьому випаровується.
Видалення кофеїну шляхом розчинення. Зерна замочують у гарячій воді з додаванням хімічної речовини, що видаляє кофеїн, потім просушують продукт. Цей спосіб дешевий, він робить напій небезпечним для здоров'я, проте погіршуються смакові якості готового продукту.
Швейцарський спосіб вимочування. Кавові зерна надовго замочуються у воді: при цьому кофеїн йде, але разом зі смаком та ароматом напою. Після цього рідину з кофеїном пропускають через фільтр, потім в екстракт занурюють нову партію зелених зерен для насичення смаковими властивостями. Отриманий напій нешкідливий для здоров'я, проте дорожнеча методики збільшує вартість готового продукту.
Найчастіше для створення напою без кофеїну як сировину використовуються кавові зерна арабіки.
У чому користь кави без кофеїну?
Корисні властивості у кави без кофеїну, безперечно, є: інакше нікому й на думку не спало б винаходити стільки способів «звільнення» напою від цієї речовини. Не впливає на частоту серцевих скорочень та підвищення тиску – дозволено для гіпертоніків, сердечників.
- Не чинить негативного впливу на нервову систему.
- Крім кофеїну, у напої присутні близько 400 інших хімічних сполук, що підвищують тонус, покращують пам'ять та працездатність.
- У подагриків вживання безкофеїнового продукту не викликає менше загострень захворювання.
- Прискорює розщеплення глюкози у крові, знижуючи ризик захворювання на цукровий діабет.
- Крім того, якісний продукт зберігає всі смакові якості та аромат натуральної кави.
Чим небезпечний для здоров'я безкофеїновий напій?
Втім, вживання кави без кофеїну має і мінуси, на які слід звернути увагу.
- Не має такого вираженого тонізуючого ефекту, який має натуральний напій.
- Часте вживання збільшує вироблення шлункового соку - а це загрожує розвитком гастриту.
- Значно (на 17-20%) підвищує жирних кислот, що беруть участь в утворенні бляшок холестерину – у великих кількостях сприяє розвитку атеросклерозу.
- Активно, як і натуральний напій, вимиває кальцій із кісток.
- Шкідливий для організму кава, звільнена від кофеїну з використанням розчинника.
Схожі блоги
Пов'язані товари
Кава Lavazza Decaffeinato без кофеїну 250г
Кава Lavazza Dek Classico Молота Кава Lavazza Dek Classico — це молота кава з натуральним процесом декофеїнізації, який забезпечує смак справжньої кави без кофеїну. Ця кава ідеально підходить для людей, які хочуть насолоджуватися смаком еспресо, а
238грн
Кава Illy Deka без кофеїну 250г
Мелена кава Illy Deca - 250 г якісної 100% арабіки в жерстяній банці. Цей елітний безкофеіновий напій (вміст кофеїну в ньому менше 0,05%) нічим іншим від звичної для більшості кави не відрізняється. Illy Deca також дарує надзвичайно приємний стійкий
371грн
Кава Lavazza Dek Intenso без кофеїну 250г
Lavazza Dek Intenso Lavazza Dek Intenso — це високоякісна мелена кава без кофеїну, виготовлена з суміші 70% арабіки та 30% робусти. Вона має насичений смак з легкими нотками гіркуватості, характерними для робусти, при цьому зберігає всю глибину і
205грн