• Яка ікра з лососевих краща? Відмінність червоної ікри різних риб

Купуючи червону ікру, більшість людей упевнені, що купують делікатесну ікру лосося, адже на банці красиво написано «зерниста лососева». Насправді це поняття включає ціле сімейство риб, і смакові якості їх ікри відрізняються один від одного. Розповідаємо, як правильно вибрати продукт, щоб отримати максимальне задоволення та не шкодувати про покупку.

Види червоної ікри. Її відмінності та основні характеристики

Червона ікра буває лише двох сортів:

  1. 1 сорт - розфасовка одного виду без сторонніх запахів та добавок. Всі ікринки легко відокремлюються один від одного, мають однаковий колір та розмір. Вміст солі вбирається у 4%.
  2. 2 сорт допускає змішування ікри різних представників лососевих. За стандартами ДЕРЖСТАНДАРТ допускається невеликий вміст домішок у вигляді ястика - оболонки, в якій знаходяться ікринки в рибі, що видобувається. Вміст солі може сягати 8%.


То яка ж буває червона ікра і в чому різниця кожного з видів?

Сьогодні для промислового видобутку червоної ікри виділяють переважно шість представників лососевих, ікра яких відрізняється розміром і смаком.

Ікра горбуші

Цей вид ікри найчастіше зустрічається у продажу. У неї універсальний смак, знайомий кожному, яскраво-жовтогарячий колір і середнього розміру ікринки з тонкою оболонкою. Великі ікринки горбуші є свідченням низької якості продукту. Це перестигла ікра із щільною оболонкою.

Ікра форелі

Завдяки штучному розведенню цього виду лососевих ікра форелі також досить поширена і не вважається дефіцитом. Ікринки у форелі дрібні, і часто мають вигляд злиплих, тому нерідко використовуються при оздобленні канапе та бутербродів. Колір варіюється від темно-жовтого до багряного. У смаку присутня помітна гіркуватість.

Ікра кети

Вважається делікатесом і є одним з еталонів смаку цього зернистого продукту. Ікринки кети мають великий розмір, світло-оранжевий насичений колір та ніжний вершковий смак. Відмінною особливістю ікри кети є ефект танення в роті через тонку оболонку, яка лопається при легкому натисканні на неї мовою. Смак універсальний, без гіркуватості та рибного запаху.

Ікра нерки

Цей зернистий продукт оцінить справжній поціновувач через досить насичений пікантний смак з вельми вловимою гіркуватістю. Ікринки дрібні, схожі на вигляд з ікрою форелі, однак, мають більш насичений червоний колір.

Ікра кижуча

Ікра кижуча, або сріблястого лосося, має досить дрібну структуру та гіркуватий присмак, найчастіше темно-червона. Однак, завдяки високому вмісту вітамінів та мінералів, ікру кижуча вважають найбільш корисною. Проте кижуч не видобувається у промислових масштабах, оскільки нечисленний і вважається цінною рибою.

Ікра чавичі

Чавича, або королівський лосось, — найбільший і найрідкісніший представник цієї родини риб. Вилов чавичі в Росії дуже обмежений, що ще більше підвищує її цінність. Ікра чавичі має великий розмір і ніжний смак з ледь помітною гіркуватістю. Структура ікри однорідна, ікринки не злиплі і легко відокремлюються одна від одної.

Червона ікра: яка найкраща — з консервантами чи без?

Існує ще один критерій відмінності червоної ікри, яка надходить у продаж – це наявність чи відсутність у ній консервантів. Червона ікра без консервантів – продукт не розповсюджений та рідкісний у продажу.

Щоб продовжити термін придатності, до складу червоної ікри виробники додають консерванти – сорбінову кислоту та бензоат натрію. Наявність цих добавок допустимо, вони не шкодять здоров'ю та зберігають всі унікальні властивості та корисність зернистого продукту.

Важливо розуміти, що зернисту лососеву ікру можна купувати тільки у перевірених постачальників, так як недобросовісні продавці можуть використовувати добавку Е239 (уротропін), яка швидко перетворюється на формальдегід, що завдає великої шкоди здоров'ю.

Червона ікра без консервантів складається лише з ікри та солі. Термін придатності такого продукту є досить коротким, тому він доступний не кожному. Однак сучасні технології «шокового заморожування» дозволяють отримати натуральний продукт із тривалим терміном придатності. Наприклад, червона ікра горбуші без консервантів при правильній дефрострації за смаком зовсім не відрізняється від тієї, що не зазнавала шокової заморозки. Купити заморожену червону ікру без консервантів можна у спеціальному розділі нашого інтернет-магазину.

Яка банка краща — жерстяна чи скляна?

Обов'язковою умовою правильного зберігання червоної ікри є герметичність та холод. Якщо дотримуються цих умов, то тара може бути будь-яка (бляшана, скляна, пластикова), яка виключає проникнення повітря в упакований продукт.

Найоптимальніший варіант - це скляна тара з металевою кришкою, де можна побачити колір і розмір ікринок, а також переконатися у відсутності води, якої не повинно бути.

Однак, купуючи червону ікру і в бляшанці, можна переконатися в її якості. Бляшану банку слід потрясти, якщо чути характерні звуки присутності рідини, такий продукт краще не купувати. Дата виготовлення має бути видавлена на дні банки, і цифри мають бути опуклими. Також виробник зазвичай пише на етикетці, з якої саме риби виготовлена ікра. Бляшані банки найкраще купувати від перевіреного виробника та у перевірених постачальників, які дотримуються всіх термінів зберігання та транспортування продукту.

Схожі блоги


Пов'язані товари


Ікра Lemberg gorbusha kaviar 400г

Ікра Lemberg gorbusha kaviar 400г

Lemberg gorbushaІкра горбуші ТМ Lemberg – це червона ікра преміум класу складається з однакових за розміром і кольором ікринок, характеризується малим вмістом солі і приємним запахом. Спробувавши один раз справжню ікру горбуші ТМ Lemberg pre

1 360грн

Ікра Lemberg grand premium 140г

Ікра Lemberg grand premium 140г

Ікра Lemberg grand premium 140г     Ікра горбуші Premium Lemberg володіє ніжною структурою і солонуватий смак. Приємний колір червоної ікри радує око і здатний пробудити апетит. Високоякісна ікра порадує навіть найвибагливішого гурма

541грн

Акції та Розпродажі
Отримуйте першими інформацію про знижки та розпродажі