• Ячмінна кава: користь та шкода. Кавовий напій з ячменю, чим корисний ячмінь

У натуральної кави багато шанувальників. Але згодом з деяких причин деяким доводиться відмовлятися від улюбленого напою. Альтернативою є ячмінна кава. Він не такий ароматний і за смаком відрізняється від чорної кави, але він корисний і має свій приємний смак.

Ячмінна кава має багато переваг завдяки культурі, з якої вона вариться. У крупі міститься стільки вітамінів та мікроелементів, що переоцінити її користь для організму людини просто неможливо.

Невипадково страви з ячменю займали значне місце у раціоні римських гладіаторів та російських воїнів. І в наш час ячну кашу з очищених ячмінних зерен радять усім любителям здорового способу життя.

Щодо кавового напою, то його винайшли європейці як замінник натуральної кави. Щоправда, готували його не з міркувань користі здоров'ю, тому, що екзотичний продукт коштував дуже дорого, і дістати його вдавалося який завжди.

Отже, серед корисних властивостей напою з ячменю можна назвати:

  • Завдяки високому вмісту вуглеводів та білків він здатний швидко відновлювати сили після важкої роботи.
  • Має заспокійливу дію, тому рекомендується при нервових розладах.
  • Клітковина, з якої переважно складається крупа, очищає кишечник від шкідливих речовин і токсинів.
  • Бета-глюкани ячменю відновлюють мікрофлору шлунково-кишкового тракту та корисні при лікуванні низки захворювань травної системи.
  • Рівень глюкози у крові стабілізується, тому напій не шкідливий при цукровому діабеті.
  • Сприяє зниженню ваги.
  • Покращує стан серцево-судинної системи, завдяки магнію і калію, що входять до його складу, а також вітамінам Е і D.
  • Активізує синтез колагену, що благотворно позначається на зовнішньому вигляді шкіри, нігтьових пластин та волосся.
  • Рекомендується для боротьби зі шкідливими бактеріями при інфекційних захворюваннях та застудних захворюваннях.

Оскільки ячмінна кава не завдає шкоди організму, то й протипоказань для її вживання абсолютно немає. Хоча, на жаль, у напою все ж таки є недоліки.

  1. Натуральний замінник кавових зерен нагадує каву дуже віддалено.
  2. Через відсутність кофеїну підбадьоритися з ранку буде проблематично.

Види напоїв на основі ячменю

В даний час у роздрібній мережі можна купити різні готові напої, виготовлені на основі ячменю. Вони можуть бути розчинними та нерозчинними, містити тільки злаки або містити додаткові компоненти.

Серед продуктів швидкого приготування можна назвати такі продукти:

Містить лише злаки:

  • "Health";
  • "Barley Ear";
  • "Orzo Crastan Biologico";
  • "Golden Ear".
  • "Kubansky" with cereals and natural coffee;
  • "Morning" with barley, rose hips, chicory;
  • "Kurzeme" with chicory and cereals;
  • "Aroma" with barley, cardamom, chicory;
  • "Orzo 3 Gobbetti.

Приклади нерозчинних зернових напоїв:

  • "Golden Ear";
  • "People's";
  • "Kurzeme";
  • "Children's";
  • "Amateur barley";
  • "Morning".

Що таке ячмінна кава

Ячмінь почали вводити до раціону близько 4000 років тому. Крупа містить багато корисних речовин:

  • Целюлоза;
  • Рослинні білки;
  • Бета-глюкани;
  • Вітаміни та мінерали.

Як готують ячмінний відвар? Обсмажені зерна ячменю перемелюють у кавомолці, після чого варять каву. Хімічний склад ячмінної кави унікальний. Різні вітаміни і мікроелементи, що входять до складу перловки, здатні виводити з організму забруднення, знижувати рівень цукру в крові, заповнювати дефіцит речовин, що відсутні.

Це цікаво! Відомо, що римські гладіатори часто вживали їжу та напої, виготовлені з ячменю. Зерна варили у вигляді каші, з крупи пекли хліб, робили відвари.

Смак ячмінного напою

Ячмінний відвар дуже віддалено нагадує за смаком справжню каву. Розчинна ячмінна кава чимось нагадує капучино, якщо додати до нього молоко: зверху буде така сама повітряна ніжна пінка. Досить часто разом з ячменем додають цикорій, і тоді смак трохи нагадуватиме кави. Якщо ви робите відвар тільки з ячменю, не варто чекати звичного аромату завареної натуральної кави.

Користь та шкода ячмінної кави

Науково підтверджено, що вживання ячменю позитивно впливає на здоров'я людини. Особливо рекомендується тим, хто щодня відчуває фізичні та психологічні навантаження, стикається зі стресовими ситуаціями, надмірно емоційний. Багато систем здорового харчування включають в меню ячмінний відвар, в який рекомендується додавати ще й житній. Кавовий напій з ячменю з житом приносить користь організму в наступних випадках:

Покращує травний тракт. Злаковий напій має виражену жовчогінну дію, а крім того, стимулює правильну роботу кишечника. Відвар ячменю призначають при гастритах, виразках та інших шлунково-кишкових захворюваннях.

При діабеті ячмінна кава має переваги значного зниження рівня цукру. Організм не відчуває стрибків рівня глюкози, що дуже небезпечно для людей із цукровим діабетом.

Зернові, особливо ячмінь, містять магній і калій, необхідні для правильного функціонування серцево-судинної системи. Ячмінний відвар, на відміну від звичайної кави, не підвищує артеріальний тиск, а нормалізує його.

Напій має тонізуючу дію, тому його призначають людям після тривалих хвороб, при занепаді сил, у період ремісії після тяжких травм та операцій.

Користь ячмінної кави очевидна, але чи може вона завдати шкоди здоров'ю?

Негативний ефект напій може мати лише в тому випадку, якщо він неправильно приготовлений або вжитий у великих кількостях. Оскільки каші багаті на вуглеводи, людям з надмірною вагою слід обмежити кількість такої кави. Тим, хто має проблеми з нирками, також слід бути дуже обережними при вживанні зернового напою, оскільки він містить білок.

Смаження бобів. Рецепти приготування

Безліч способів та рецептів приготування кави з ячменю. Кожен із них хороший по-своєму, особливо якщо приділити належну увагу процесу обсмажування, адже від правильної підготовки зерен залежить кінцевий результат.

Щоб напій мав глибокий смак і насичений колір, краще вдатися до комбінованої обсмажування. Для цього на суху сковороду висипаємо сире перлове зерно і обсмажуємо на слабкому або середньому вогні п'ятнадцять-тридцять хвилин.

Після цього потрібно розділити весь вміст посуду на дві частини, одну з яких зняти з вогню, а другу продовжувати жарити ще п'ятнадцять хвилин. Потім вміст змішати і перемолоти на кавомолці. Далі - варити як звичайну каву. Додайте мед, цукор, вершки чи молоко за смаком.

Треба віддати належне перловій каві: її ефект, що бадьорить, значно відрізняється від інших енергетичних напоїв. Справа в тому, що при вживанні цього напою активізуються природні сили організму, за рахунок чого з'являється почуття бадьорості, на відміну від звичних кави та чаю, які штучно стимулюють організм.

Саме тому ячмінна кава є гарною альтернативою традиційним напоям.

Серед відомих рецептів приготування дуже популярна кава з ячменю та жита. Виникнення цього методу завдячуємо жителям древньої Індії, які вважали саме цей напій запорукою вічної молодості.

Зерна ячменю та жита необхідно ретельно промити та залити холодною водою, залишивши наполягати на 24 години. Наступний етап приготування – волога теплова обробка. Варіть зерна на повільному вогні доти, доки вони не почнуть лопатися, після чого їх необхідно ще раз промити.

Видаливши залишки води, можна приступати до смаження. Останній етап не займе багато часу, але вимагатиме акуратності. Тут важливо підтримувати постійну температуру нагрівання та стежити за рівномірністю прожарювання. Зміна кольору зерен свідчить про ступінь готовності: що темніший відтінок, то ближче до кінця процесу. Коли ячмінь стане темно-коричневим, можна сказати, що кава готова.

Користь ячмінної кави

 Так, додавання в ячмінну каву лимона виявить бадьору та тонізуючу дію, коньяк, навпаки, розслабить і заспокоїть нервову   систему, а кардамон з яскраво вираженим ароматом додасть напою екзотичний смак. У цьому властивості ячменю лише   посилюються, досягаючи синергізму. Кава однаково хороша як у гарячому, так і в холодному вигляді.

 Отже, ячмінна кава, користь якої не потребує доказів, пити можна і треба. Незалежно від того, куплений він у магазині або   приготовлений вдома, позитивна дія цього напою на організм не змусить себе довго чекати.

 За результатами відгуків людей, які постійно приймають ячмінну каву, можна зробити висновок, що це потужний   адаптоген, що підвищує імунні функції організму та стабілізує роботу ЦНС. Як показала практика, відбувається   уповільнення процесів старіння шкіри та організму в цілому, і все це – ячмінна кава. Користь від споживання напою ще   більше посилюється відсутністю протипоказань.

 Здоров'я – це найцінніше, що має кожен з нас. Захист та зміцнення його – непроста робота, яка потребує знань та часу.   Однак заміна звичайної кави на корисну каву може значно покращити якість життя.

 Через підвищений артеріальний тиск або з інших причин деякі люди змушені відмовлятися від традиційної кави. Гідною   заміною йому може стати кавовий напій з жита та ячменю, користь та шкода якого давно вивчені дієтологами.

Незважаючи на всю користь і явну користь, зернова кава тривалий час недооцінювалася. Сьогодні завдяки моді на здоровий спосіб життя напій впевнено завойовує позиції. Правильно приготовлена ​​кава з жита та ячменю не тільки порадує вас своїм смаком, а й допоможе зміцнити здоров'я.

Корисні властивості напою

Дослідження показали, що напої з ячменю мають сильну зміцнюючу дію. Вони незамінні для людей, життя яких пов'язане з постійними стресами, фізичними чи емоційними навантаженнями. Ячмова кава навіть входить до деяких систем оздоровчого харчування. А якщо ячмінь доповнити житом, користь та поживна цінність напою зростуть ще більше.

Ячмінно-житня кава сприяє:

  1. Поліпшення стану шлунково-кишкового тракту. Речовини, що входять до складу крупи, мають жовчогінну дію. Вони очищають, тонізують і стимулюють епітелій, що вистилає кишечник. В результаті він відновлюється, створюється сприятливе живильне середовище, оптимальне для активного розмноження бактерій. Ячмінна та житня кава показана при гастритах, виразках, дисбактеріозі, дискінезії та інших поширених шлунково-кишкових захворюваннях.
  2. Профілактика цукрового діабету. Високий вміст клітковини у напої уповільнює засвоєння вуглеводів. Відповідно показник глюкози не робить різких стрибків, залишається стабільним.
  3. Нормалізація ваги. Вживання ячмінної кави знімає навантаження із підшлункової залози. Завдяки цьому глюкоза повністю переробляється, а не відкладається у вигляді жирової тканини.
  4. Відновлення роботи серця та судин. Крупи, особливо ячмінь, містять багато магнію та калію. Вони корисні для серцевого м'яза, особливо при підкріпленні впливом вітамінів Д та Е. Вживання кави з жита та ячменю сприяє нормалізації артеріального тиску, якщо воно підвищено, та зміцненню стінок судин.
  5. Лікування та профілактика запалень. Бактерицидні властивості зерен жита та ячменю захищають організм від інфекційних захворювань. Запалення дихальних шляхів, що супроводжує застуду, швидше відбувається при вживанні напою. Зернова кава Зернова кава допомагає навіть при деяких шкірних захворюваннях.
  6. Загальне зміцнення організму. Оптимальне співвідношення білків та вуглеводів швидко відновлює сили. З цієї причини ячмінну каву з житом призначають людям, які перенесли травми, операції, тривалі захворювання.

Серед інших корисних елементів кави з ячменю та жита містить кремній та лізин. Вони сприяють синтезу колагену, що, своєю чергою, позитивно впливає на шкіру, омолоджує її та підвищує тонус.

Шкода ячмінної кави

Ячмінна кава може негативно вплинути, якщо її неправильно приготувати або зловживати напоєм. Фахівці рекомендують випивати не більше 4-5 чашок ячмінної кави на день. У цьому випадку напій буде надзвичайно корисним.

Протипоказань до вживання ячмінної кави немає, але є кілька нюансів, які слід пам'ятати. Враховуючи вуглеводистість та калорійність напою, не варто пити його у великих кількостях, якщо у вас надмірна вага. У невеликих кількостях ячмінна кава може допомогти вам схуднути, але у великих кількостях вона може мати протилежний ефект. Крім того, ячмінь і жито містять білок, що слід враховувати людям із патологіями нирок.

Чому ячмінна кава корисна?

Ячмінну каву готують із зерен ячменю, які, у свою чергу, мають багато корисних якостей. Так, вони допомагають при лікуванні захворювань нирок та травної системи, часто використовуються при лікуванні молочних залоз. Ячмінь містить білки та вуглеводи, а крім того, він є одним із рекордсменів за вмістом клітковини. Зрештою, зерна ячменю і, відповідно, кава з ячменю містять вітаміни А, Е, В, D, калій, фосфор, кальцій, магній, йод. Словом, ячмінна кава виходить якщо не цілющою, то дуже корисним напоєм.

Ось лише кілька прикладів користі ячмінної кави для організму:

  • Нормалізація нервової системи;
  • зміцнення серцево-судинної системи;
  • покращення роботи травної системи;
  • нормалізація гормонального балансу;
  • покращення функцій кровотворення.

При щоденному вживанні ячмінна кава не викликає звикання та не шкодить здоров'ю. Маючи тонізуючу дію, цей напій також допомагає позбутися зайвої ваги. Словом, користі від використання буде багато, а шкоди не буде.

Як роблять ячмінну каву?

У деяких магазинах сьогодні можна знайти готову ячмінну каву. Це вже обсмажені та перемелені зерна ячменю, які можна заварювати в турці так само, як і звичайна кава. Крім того, ви можете приготувати свою власну ячмінну каву. Для цього відбираються найбільші зерна ячменю, промиваються та висушуються. Сушені зерна необхідно обсмажити на сковороді. При обсмажуванні їх необхідно постійно помішувати, не допускаючи підгоряння чи пересмажування зерен. Подрібнити зерна ячменю можна у звичайній кавомолці. Після цього можна приступати до заварювання кави звичайним способом.

Для приготування 200 мл напою потрібно 2-3 чайні ложки меленого ячменю. Для посилення смаку напою у ячмінну каву можна додати цикорій.

Схожі блоги


Пов'язані категорії


Кава ORZO

Кава ORZO

Ця кава не містить кофеїну та цукру. Її виготовляють з зерен ячменю. Через відсутність кофеїну, загальну поживність ячменю, вміст у ньому вітамінів B, D, E, корисних мінеральних речовин (фосфору та магнію), а також речовини гордецин, що має тонізуючі

Акції та Розпродажі
Отримуйте першими інформацію про знижки та розпродажі