- 21.12.2021 |
- roman |
- 1
Довгий час плавлений сир вважався не дуже корисним різновидом сиру. Дієтологи часто рекомендували твердий сир, а від плавленого рекомендували відмовитися. Однак настав час переглянути усталену точку зору.
Американські вчені в ході дослідження виявили, що з точки зору дієти та схуднення загалом плавлений сир має ряд переваг у порівнянні з твердим, які не можна брати до уваги. Це робить страви з сиром бажаними на будь-якому столі – повсякденному та святковому.
Плавлений сир краще засвоюється. Це його перша перевага порівняно з твердою. Тому сир рекомендується давати дітям. Корисні бутерброди для дітей робляться якраз із сиром.
Плавлений сир містить менше холестерину, ніж будь-який твердий сир.
У плавленому сирі майже немає вуглеводів. Так що з точки зору людей, які цілеспрямовано намагаються скинути зайву вагу, це кращий продукт.
Часто пишуть, що плавлений сир корисний. Це справжня нісенітниця. Насправді плавлений сир містить такі важливі мікроелементи, як кальцій і фосфор, а також цілу веселку вітамінів – A, E та D. Кальцій, як ми знаємо, корисний для кісткової системи, здоров'я нігтів, зубів та волосся, а також шкіри. Мікроелементи та вітаміни допомагають підтримувати гарне самопочуття.
Але це ще не все. Плавлений сир містить майже всі вітаміни групи В. А це колосальний захист нервової системи, профілактика депресії, підтримка у періоди авітамінозу та стресові періоди життя.
У плавленому сирі є магній – природний релаксант. Це здоров'я суглобів, кістково-м'язової системи, психіки (профілактика спазмів), нормальний кровообіг.
Нарешті, у сирі міститься молочний білок казеїн, у якому багато амінокислот, важливих для м'язової та мозкової активності.
Шкідливість плавлених сирів
Порівняно з твердими видами сирів, плавлені сири містять більше натрію, що робить їх небажаною їжею людям, які страждають на гіпертонію та інші серцево-судинні захворювання.
М'який сир має у своєму складі зайві хімічні (Е) та фосфатні харчові добавки, велику кількість солі. Вони можуть призвести до алергічних реакцій, найчастіше почервоніння шкіри. Фосфати небезпечні людям, які мають захворювання нирок, а також їх підвищений вміст шкодить кісткам, які з часом можуть стати ламкими.
При підвищеній кислотності шлункового соку також не рекомендується вживати плавлений сир, тому що для прискорення дозрівання додають лимонну кислоту.
Плавлені сири калорійні, тому їх слід їсти в обмежених кількостях.
Дітям у їжу давати плавлені сири не бажано через високий вміст жирів і солей плавлення.
Плавлений сир серед споживачів популярний, а виробник (несумлінний) завдяки цьому намагається всіляко підвищити свій дохід, пропонуючи сурогатні аналоги замість високоякісного плавленого сиру, який не може продаватися за дуже низькою ціною.
Звичайно, як і будь-яким іншим корисним продуктом, плавленим сиром не варто зловживати та є його кілограмами. Але в розумних дозах плавлений сир принесе винятково користь. Не відмовляйте собі в задоволенні з'їсти шматочок-другий.