- 15.10.2021 |
- roman |
- 5
устаткування
- Каструля на 9-10 л;
- Термометр для молока;
- Дренажний мішок на 6 л;
- Мірні ложечки;
- Ніж для розрізання згустку;
- Дренажний килимок 30х20;
- Форма для сиру на 1,5-2 кг;
- Контейнер для витримки.
інгредієнти
- 8 л молока;
Закваска на вибір:
- 1/16 ч.л. Danisco Choozit MM 101 / ММ 100
- 1/16 ч.л. Danisco Choozit MA 11
- 1/16 ч.л. Hansen CHN-19
- 1/16 ч.л. Капріні Мезо 1
- 1/16 ч.л. Lactoferm MSO
- 1/32 ч.л. Углич-С
- 1/4 ч.л. рідкого сичужного ферменту. Фермент розчинити в 50 мл води;
- 1/64 ч.л. Penicillium Roqueforti;
- 1/4 ч.л. хлористого кальцію, розчиненого в 50 мл води;
- 2 ч.л. солі.
Рецепт приготування
- Налити молоко в каструлю і довести до температури + 30С.
- Акуратно посипати на поверхню молока 1/4 ч.л. мезофильной закваски. Інший чистої ложечкою додати 1/64 ч.л. цвілі Penicillium Roqueforti. Плавно перемішати весь об'єм молока шумівкою, рухи повинні бути нешвидким, заважати знизу-вгору. Накрити каструлю кришкою і залишити на 30 хвилин.
- Додати 1/4 ч.л. сичужного ферменту, розведеного в 50 мл води. (Якщо молоко пастеризоване - необхідно додати 1/4 ч.л. хлористого кальцію, розчиненого в 50 мл води). Все акуратно перемішати, накрити кришкою і залишити сквашуватися на 1,5 ч.
- Згусток, що утворився нарізати ножем на великі шматки і перемішати все шумівкою. Залишити на кілька хвилин, щоб згусток осел і відокремився від сироватки.
- Перекласти сирне зерно в дренажний мішок і підвісити на 40 хвилин, щоб стекла залишилася сироватка.
- Щільно зав'язати мішок і покласти під прес вагою 4 кг. Залишити на 12 годин.
- Руками подрібнити спресований сир і додати 2 ч.л. кухонної дрібної солі. Все добре перемішати. Отримана маса буде схожа на зернистий сир.
- Щільно укласти все в форму.
- Протягом доби сир необхідно перевертати кожні 6 годин. На 2 день сир потрібно перевернути двічі. Перші 2 дні сир слід тримати при кімнатній температурі, не виймаючи з форми. На 3 день вийняти сир з форми і дати йому підсохнути при кімнатній температурі.
- На верхній і нижній сторонах сиру зробити проколи тонкої шпажкою на відстані 1 см один від одного. Таким чином в сирі почне розвиватися блакитна цвіль.
- Перекласти сир у контейнер для витримки і залишити його дозрівати там протягом 3-4 тижнів (на дно контейнера покласти дренажний килимок, щоб сир не прилип).
- Витримувати сир треба при + 10С. Щоб цвіль росла рівномірно, сир необхідно перевертати 1 раз в день весь перший тиждень і 1 раз в 2 дня всі остальні тижні.