Якими бувають приправи та спеції
Приправи та спеції являють собою набір ароматних трав, які використовують у кулінарії. Вони здатні неабияк поліпшити смак будь-якої страви, перетворивши її в кулінарний шедевр.
Приправи та спеції часто здаються абсолютно ідентичними поняттями. Однак, як виявилося, всі вони належать до окремих груп речовин, які мають свої певні властивості й характеристики. Тому між спеціями, приправами та прянощами є істотна різниця. Спеції додають страві насиченого смаку. Найчастіше — це гострота. Тому спеції не настільки поширені, як приправи. Їх не можна використовувати в дуже великих кількостях, оскільки це тільки погіршить смакові якості страви. Спеціями вважаються сіль, червоний і чорний перець, оцет, лимонна кислота та ін.
Якщо говорити про наше сприйняття приправ, варто сказати, що кожна з них додає страві лише один певний смак: солоний, солодкий, кислий, гіркий. Також є приправи, які можуть додавати їжі ціле поєднання смаків, наприклад, кисло-солодкий присмак. Приправи можуть складатися відразу з декількох трав або овочів. Їх використовують як для багатьох страв або продуктів, так і для однієї певної (наприклад, для м'яса, риби, плову або супу). Вони ширше застосовуються, ніж спеції.
Окремою підкатегорією слугують прянощі. Відмітною особливістю прянощів вважається те, що всі вони — продукти виключно рослинного походження. Без сумніву, кожна з них є дуже важливою в кулінарії. Нараховують більш ніж тридцять різновидів квітів і трав, з яких виготовляють прянощі.
Різновиди приправ і спецій також різноманітні. На основі їхніх властивостей була розроблена універсальна класифікація, яка допоможе обрати оптимальний варіант серед наявних:
- Безглютенові. Оскільки багато людей мають категоричну нестерпність глютену, виробники зазначених товарів розробили продуктові лінійки зі спеціями та приправами, які абсолютно не містять цього компонента. А загалом їхні смакові характеристики нітрохи не відрізняються від традиційних продуктів такого типу.
- Без лактози. Лактоза також не найкраще підходить для організмів деяких людей. Тому для них розроблені спеціальні приправи та спеції без лактози.
- Без цукру. Такі спеції та приправи абсолютно не містять цукру. Надалі кухар може додавати його самостійно або відмовитися від використання такого компонента взагалі. Є й такі типи товарів, які не містять солі.
- Вегетаріанські. Люди, які не вживають продукти тваринного походження, можуть звернути увагу на спеціальні вегетаріанські прянощі, спеції та приправи.
- Високобілкові. Така продукція оптимально підходить для тих, хто намагається ввести у свій щоденний раціон якомога більше білкових продуктів. Концентрація цього компонента в зазначених товарах досить висока. У такий спосіб вони збагачують страву, роблячи її набагато кориснішою.
- Органічні. До складу такої продукції входять виключно натуральні компоненти. Спеції та приправи такого типу виготовляються з екологічно чистих рослинних елементів.
Як обирати приправи та спеції
Купуючи один із цих продуктів у крамниці, обов'язково прочитайте невелику інструкцію, яка зазвичай розміщена на задній стороні упаковки. Виробник обов'язково зазначає, для яких страв і продуктів підходить ця спеція або приправа.
Важливо звертати увагу на країну-виробника такої продукції. Найякіснішими є грузинські й турецькі спеції. Вони виготовляються з натуральних компонентів і мають яскравий та оригінальний смак.
Щоб зрозуміти, наскільки смачний обраний товар, зверніть увагу на відгуки попередніх покупців. Вони розкажуть, чи сподобалася їм обрана пряність, і чи вдалося їй зробити страву набагато смачнішою.