Цукор — це звичний для всіх продукт, який є у всіх будинках. Багато людей не уявляють, як можна пити чай або каву, їсти випічку без підсолоджувача. У цього товару є як позитивні сторони, так і негативні. Його властивості безпосередньо пов'язані з різними типами, формами, кольорами та консистенцією товару.
Різновиди та типи цукру
Не завжди глюкоза є корисною для людини. Для запобігання цукровому діабету та зниження зайвої ваги для ласунів придумали спеціальні цукрозамінники. Ці товари більш безпечні, ніж звичайний рафінад. Всі вони мають різні форми. Основна класифікація ділить солодкий продукт і його варіації на такі різновиди:
- Замінник цукру в порошку. Чудовий варіант цукрозамінника у разі діабету 2 форми. Призначається він людям, які не звикли обмежувати себе в солодкому. Має такий самий вигляд, як і звичайний пісочний рафінад, тільки більш дрібного помелу. У ньому використовуються натуральні або синтетичні компоненти.
- Замінник цукру в таблетках. Виріб має зручну форму для застосування, він легко дозується і вживається у помірній кількості. Таблетки можна додавати в напої або випічку, а іноді й з'їдати немов цукерку.
- Замінник цукру рідкий. Ця форма більше за інших адаптована для використання у домашніх умовах. Можна додавати його в їжу або в напої. Випускається він як суміш з натуральних і синтетичних речовин. Він швидко розчиняється у воді, і для надання продуктам солодкості достатньо маленької краплі суміші.
- Цукор кусковий. Виготовляється він із цукрових буряків і є класичним типом рафінованого продукту. У продажі він має вигляд невеликих шматочків у формі паралелепіпеда.
- Цукор-пісок. Використовується він у професійній кулінарії та у домашніх умовах для приготування десертів, випічки та інших страв. Він має вигляд гранул, які можуть бути дрібного, середнього або великого помелу.
Цукор виготовляється не тільки з відповідного сорту буряку. Також є інші продукти, які можна перетворити у натуральну глюкозу. Відповідно до цього виділяється ще одна класифікація рафінаду за сировинним виробництвом — тростинний, кленовий, пальмовий. Перший тип особливо популярний в Індії. Вперше його почали виготовляти там із тростини. Кленовий цукор популярний у Канаді, оскільки там росте солодкий клен, який є сировиною для готового товару. А в деяких регіонах Азії ростуть спеціальні пальми, їхній сік дуже солодкий і є сировиною для виготовлення підсолоджувача.
На відміну від усіх інших типів буряковий продукт буває декількох відтінків — білий і жовтий. Їхній колір відрізняється через ступінь очищення сировини. Також у них різний рівень сахарози. Тростину теж можна очищати різними способами, щоб виходив білий і коричневий цукор. Темний відтінок глюкози вважається найкориснішим. У ньому міститься багато мікроелементів і вітамінів.
Позитивні та негативні властивості
Користь і шкода від солодкого продукту визначається залежно від особливостей організму людини та її переваг у їжі. Люди, які хворі на цукровий діабет, не можуть вживати класичний рафінад, тому їм доводиться знаходити відповідний цукрозамінник. Його можна вживати й людям без захворювання. У нього набагато менший негативний вплив на організм, приємний солодкий смак. Він не так впливає на обмін вуглеводів і не змінюються у структурі та смаку за різних температур. Найпопулярніші замінники — це фруктоза й аспартам. Також можна вживати мед, який чинить позитивний вплив на різні системи організму та зміцнює імунітет. Лікарі додатково радять вживати кленовий сироп органічний. У нього низька калорійність, що не дає змогу людям набирати зайву вагу та всього 5% сахарози, що не викликає загострення цукрового діабету.
Класичний рафінад теж має свої переваги та вади. Його плюси у тому, що він підвищує настрій людини та додає енергії. У ньому немає ніякої поживної цінності. Від нього часто люди повнішають, гіршає імунітет і з'являється алергія. Він провокує виникнення проблем із ротовою порожниною, розмноження бактерій, що руйнують зубну емаль. Якщо правильно вживати глюкозу, стежити за її добовою нормою, то кількість вад буде зменшуватися, а енергія й позитивний настрій підвищуватися.