Яка найкраща для...?
Яка олія найкраща для жарки (смаження)? Це питання від давна ставлять перед собою господині на кухні, і кожна на свій лад відповідає на нього своїми стравами. Проте як показує досвід європейських країн це ще й питання смаку. Адже у Європі вже давно виготовляють спеціальну олію для жарки (!) ще й окремо до різних продуктів смаження.
Проте мусимо Вас застеригти, що сам процес смаження, а головне споживання смаженої їжі не є надто корисним для організму людини, при смаженні виділяються канцерогени, основним компонентом яких є акролеїн — токсична речовина. Саме, щоб зменшити ризик споживання акролеїну ми радимо Вам користуватися спеціальними оліями, котрі призначені саме для смаження продуктів.
Перш за все зверніть увагу, що для жарки слід використовувати рафіновану олію(!) адже саме з натуральної (нерафінованої) олії виділяється найбільше канцерогену. І тут немає значення з чого саме ця олія: соняшникова, оливкова, виноградна, арахісова... Олія повинна бути рафінована! Проте слід зауважити, що в європейській кухні віддають перевагу, саме при смаженні — оливковій олії (Olive Oil (Refined)), вважається, що вана практично не утворює канцерогенів. Ну і звичайно саме рафіновану оливкову олію при смаженні рекомендують і прихильники “Середземноморської дієти” - котра рятує життя сердечникам та діабетикам.
Рафінована олія
Ця олія проходить повний шлях ощищення в наслідок якого знебарвлюється та дезодорується, також відбувається втрата біологічно активних речовин, а необхідними корисними речовинами рафіновану олію збагачують штучно. В рафінованої олії практично відсутні смак та запах, тож її також використовують для приготування страв (салатів) в котрих не повинно бути стороніх смаків та запахів.