Ковбаса салямі
Неспроста салямі вважається неофіційним символом Італії. Майже в кожному з регіонів цієї країни є свій індивідуальний і унікальний рецепт приготування цієї смачної ковбаси. Дійсно, тут настільки люблять і цінують салямі, що зустріти її можна не тільки у всіляких стравах, але навіть в музеях. Отже, салямі- це традиційна італійська ковбаса, для якої характерна велика кількість різних ароматних спецій, а також дивно тонкий шар цвілі білого кольору. Вона по праву є одним з найбільш популярних і улюблених сортів делікатесних ковбас. Її приголомшливий смак і аромат нікого не залишає байдужим, тому з неї дуже часто готують бутерброди, а також додають до будь-яких закусок. У більшості випадків для виготовлення салямі використовується яловиче або свиняче м'ясо. Іноді його замінюють ослиним, проте це буває дуже рідко. Попередньо м'ясо повинно бути рясно приправлено ароматними спеціями, а потім ретельно висушене на відкритому свіжому повітрі. З метою збереження м'яса в хорошому стані, його почали рясно посипати сіллю. Таким чином, м'ясо в звичайних умовах при кімнатній температурі могло зберігатися протягом шести місяців і навіть довше. Саме такий, рясно засолений м'ясний шматок і став прототипом сучасної ковбаси салямі. До речі, протягом кількох століть рецепт її приготування неодноразово змінювався, доповнювався і вдосконалювався. Внаслідок цього, сьогоднішня салямі являє собою особливий м'ясний продукт, який є не тільки гарненько засоленим, але також і трохи підкопченим з ароматними спеціями. Як правило, ця ковбаса стає повністю готова до вживання через три місяці. В даний час салямі являє собою приклад класичних традиційних м'ясних страв Італії. У нашому інтернет-магазині італійських товарів представлено салямі фірм: SALUMEO, салямі del Contadino за доступною ціною.
Види
«Мілано» - найпопулярніший вид салямі у всьому світі, виробляється на околицях Мілана. Її готують зі свинини, відрізняється від інших видів легким солонувато-часниковим присмаком. Вона пронизана дрібнозернистими вкрапленнями свинячого сала. Вважається чудовою м'ясною закускою та інгредієнтом для супу.
«Феліно» - виготовляється з нежирної свинини, основна приправа до складу е - чорний перець. Виробляється в італійській провінції Парма. Ідеальна складова м'ясної тарілки.
«Нострано» - сиров'ялена ковбаса, що виробляється зі 100% добірної свинини, містить великі вкраплення жиру. Має вишуканий смак, а відповідно, є ідеальною закускою.
«Наполі» - сирокопчений вид ковбаси рожевого кольору, який має солодкуватий смак і легкий аромат серпанку. Можна зустріти в італійському коржі — фокаччі.
«Генуезька» має багатий аромат і смак, до її складу, крім м'яса, входять чилі, фенхель, чорний і білий перець, різноманітні трави, додається червоне вино.
«Угорська» відрізняється гострим смаком та легким ароматом серпанку. Рецептура ковбаси надійшла від народів Угорщини. Ідеально підходить для салатів та різних піц.
Це тільки найвідоміші види салямі, є ще Монтана, Челізо, Спіната. У кожного виду свої особливості, колір та класифікація вкраплень. Щоб вивчити все, потрібно, мабуть, постійно мешкати в Італії.
Cклад
Калорійність салямі досить висока. Ковбаса не відноситься до дієтичних продуктів.
Салями характеризується підвищеним вмістом жирів та білків та відсутністю вуглеводів. У делікатесній ковбасі присутні вітаміни: А, групи В, Е, РР, мінерали: кальцій, калій, фосфор, залізо, натрій, сірка та магній. А також до складу входять насичені жирні кислоти, холестерин і зола.