Цей невеликий горішок, нащадок ліщини південної, полюбився багатьом. Фундук – у часи магії і чаклунства його вважали магічним горіхом і цінували не менше, ніж дорогоцінні камені. Дуже часто він рятував від голоду цілі села – у неврожайні роки заміняв собою пшеницю, рис та інші запаси. Зараз з його допомогою вже не чаклують, а ось їдять із задоволенням. Найпоширеніший сорт фундука отримали багаторазово схрещуючи різні сорти, щоб досягти великого розміру і тонкої шкірки.
Склад фундука
Серед горіхів цей продукт стоїть на першому місці по калорійності. Вона становить 680 ккал на 100 грам. Він калорійніше таких визнаних у цій справі фаворитів, як хліб (майже в три рази) і шоколад (сім разів). М’ясо і рибу він також залишив позаду. Відмітною його особливістю є те, що своєю поживністю він досягає тільки за рахунок жирів і білків. Відсоткове зміст перших наближається до 60, а друге – до 20. Понад 10% становить протеїн і лише 13% – вуглеводи. 300-400 г буде достатньо, щоб покрити норму калорій за добу для дорослої людини. Також до складу горіха входять вітаміни В1, В2, В6, Е і багато мінеральних речовин: залізо, кальцій, натрій, калій, цинк.
Користь смачного горіха
Що ж треба знати, щоб цей продукт приніс якнайбільше користі.
Оскільки у складі фундука зовсім мало вуглеводів, його, в невеликих кількостях дозволено вживати хворим на цукровий діабет. Тоді як інші види горіхів лікарі включати в раціон не радять. Також його рекомендують, коли сили організму ослаблені після довгої хвороби. Лікарі радять вживати фундук при:
- проблеми із судинами, оскільки кальцій і калій, до його складу входять, зміцнюють їх стінки і підвищують еластичність;
- хвороби серця;
- недокрів’ї і захворюваннях кровоносної системи;
- тромбофлебітах і виразках трофічного характеру;
- варикозі.
Фундук знижує ризик збільшення передміхурової залози і підтримує імунну систему. Він не дозволяє розмножуватися в організмі гнильним бактеріям і очищає його. Вітамін Е дає поштовх до збільшення і розвитку м’язової тканини. Є у складі горішка і ще одна дуже цінна речовина – паклітаксел. Деякі вчені стверджують, що фундук володіє антираковими властивостями і рекомендують обов’язково їсти його для профілактики онкології.
У народній медицині його використовують для позбавлення від каменів при сечокам’яній хворобі. Він входить до складу засобів для лікування ревматизму і недокрів’я, запобігає надмірному газоутворенню. Цей горіх рекомендують мамам, що годують для підвищення лактації.
У кулінарії цінується горіхове масло з фундука. Воно довго зберігає свою свіжість, не засихає і його легко засвоює організм. Якщо це масло змішати з білком – вийде чудовий засіб для лікування опіків. Волосся порадує вас силою і блиском, якщо ви будете втирати ароматний склад у шкіру голови хоча б раз на тиждень.
Наш магазин Pesto пропонує великий асортимент Фундука імпортованого з Італії та інших країн Європи. На наших прилавках немає підробок! Тільки оригінал! А ціни на наш фундук приємно Вас здивують. Тут кожен знайде щось для свого смаку.