Прошутто (італ. Prosciutto в перекладі означає окіст) - італійська шинка, зроблена з окосту, натерта сіллю. Найвідоміша різновид прошутто - пармська шинка не містить ніяких інших інгредієнтів, крім морської солі. В інших регіонах Італії використовують різні спеції (перець, часник і т. Д.). Окіст вищої якості. Для нього спеціально вирощують свиней, годуючи фруктами і кукурудзою. В околицях Парми їх годують сироваткою, що залишилася від виробництва сиру пармезан. Задні ноги свині спочатку піддаються сухий засолюванні, потім їх в'ялять не менше десяти місяців. М'ясо після цього виходить тверде, сухе, з чудовим ароматом. Прошутто не потрібно обробляти термічно, оскільки він стане сухим і жорстким. Блідо-рожеві, трохи блискучі тонкі скибочки прошутто додають в блюда в кінці готування, а найчастіше нарізають дуже тонкими скибочками і подають на стіл з динею або інжиром, або приправляють супи і юшки невеликою кількістю прошутто.