- 01.06.2022 |
- roman |
- 5
Божественний смак, торт такий ніжний, що тане у роті! Ідеальне поєднання шоколадно-медових коржів, заварного крему та шоколадної глазурі. Цей торт щось середнє між Медовиком та Наполеоном.
Склад / Інгредієнти
Для коржів:
- Борошно: 400 г
- Какао-порошок: 4 ст. л.
- Цукор: 150 г
- Вершкове масло: 100 г
- Яйця: 2 шт.
- Мед: 4 ст. ложки
- Сода харчова: 1 год.
- Розпушувач: 1 ч. ложка
Для крему:
- Борошно: 100 г
- Цукор: 150 г
- Вершкове масло: 200 г
- Яйця: 2 шт.
- Молоко: 500 г
- Ванільний цукор (або пакетик ваніліну): 2 ч. ложки
Для глазурі:
- Вершкове масло: 60 г
- Гіркий шоколад: 100 г
Покрокове приготування торта спартак
- Для приготування коржів нам знадобиться: борошно, какао-порошок, цукор, розм'якшене вершкове масло, яйця, сода, розпушувач та мед.
- У велику миску просіюємо 400 г борошна, додаємо 4 столові ложки порошку какао і одну чайну ложку розпушувача. Перемішуємо.
- У маленькій каструльці змішуємо 4 столові ложки меду (це близько 100 грамів), 150 г цукру і 100 г вершкового масла.
- Нагріваємо більше каструлю з водою для парової лазні. Встановлюємо на парову лазню каструлю з медовою сумішшю і при постійному помішуванні доводимо до однорідності.
- Розбиваємо 2 яйця і трохи збиваємо їх віночком. Тонким струмком вливаємо яйця в суміш, постійно помішуючи. Додаємо соду. Маса відразу збільшиться у розмірі та з'явиться пінка. Варимо 10 хвилин, не перестаючи помішувати. Знімаємо з вогню і даємо трохи охолонути, досить 2-3 хвилини.
- Додаємо заварну медову суміш у миску з борошном та какао, добре вимішуємо ложкою. Тісто може спочатку здатися рідким, але борошно додавати не потрібно. Охолоджуючи, тісто густітиме, стане еластичним і не буде липнути до рук.
- Скочуємо ковбаску і розрізаємо її на вісім рівних частин.
- Укладаємо їх на тарілку, накриваємо харчовою плівкою або поліетиленовим пакетом та залишаємо на 15 хвилин при кімнатній температурі. Після цього поміщаємо у холодильник ще на 15 хвилин.
- Дістаємо тісто з холодильника і розкочуємо першу порцію тесту завтовшки до 2-міліметрів відразу на папері для випічки (пергаменті), щоб його потім не перекладати. Борошно не підсипати. Укладаємо тісто разом з папером на лист, розколюємо поверхню вилкою в декількох місцях і ставимо в духовку. Випікаємо не довше 6-8 хвилин|мінути| при 180оС. Поки корж випікається, готуємо наступну порцію.
- Дістаємо корж з духовки та одразу обрізаємо за формою. Для цього використовуємо кришку від каструлі, тарілку, дно від форми для випікання або шматок картону. Обрізки складаємо окремо – з них ми зробимо крихту для прикраси торта. Готові коржі не можна складати один на одного, щоб вони не злиплися.
- Займемося приготуванням крему. Для нього нам знадобиться: молоко, яйця, цукор, ванільний цукор чи ванілін, борошно, вершкове масло. Вершкове масло має бути кімнатної температури.
- У каструлю виливаємо 500 мл молока, поступово додаємо два трохи збиті яйця, 150 г цукру, 2 ч. л. ванільного цукру та 100 г борошна. Розмішуємо до однорідної консистенції. Ставимо на водяну баню і варимо до загусання. Постійно розмішуємо крем, щоб він не підгорів.
- Крем буде готовим, коли на поверхні можна буде накреслити лінію. Знімаємо з вогню і даємо охолонути. Періодично перемішуємо, щоб поверхня не вкрилася плівкою. Щоб постійно не заважати, можна накрити крем харчовою плівкою у контакт.
- Міксером збиваємо до пишності 200 г розм'якшеного вершкового масла. Продовжуючи збивати, додаємо в масло по столовій ложці крем, що остигнув.
- Поступово втручаємо так всю заварну частину. В результаті повинна вийти повітряна та досить густа маса.
- Збираємо торт на підкладці.
- Змащуємо всі охолоджені коржі та боки торта холодним кремом. Залишаємо без крему лише останній верхній корж.
- Обрізки від коржів подрібнюємо в блендері або розминаємо качалкою в пакеті.
- Обсипаємо боки торта.
- Шоколадну глазур можна зварити самостійно з какао-порошку, а можна використовувати готову шоколадну плитку для економії часу. Для глазурі розтоплюємо одну плитку шоколаду і 50-60 г вершкового масла в мікрохвильовій печі короткими імпульсами по 10-15 секунд, щоразу перемішуючи глазур.
- Верх торта акуратно заливаємо глазур'ю, розрівнюємо силіконовим шпателем або широким ножем. Відправляємо торт Спартак в холодильник на 8-10 годин, а краще на ніч, щоб коржі рівномірно просочилися.