• Відомі сорти сиру, які варто спробувати у кулінарії

Існує загальноприйнята гіпотеза на тему виникнення сиру, яка досить зрозуміло пояснює причину його появи. Вся справа в тому, що для кращого збереження молока під час тривалих подорожей та переходів кочівники використовували свіжий шлунок корови або вівці. І ось одного разу люди помітили, що молоко, налите в шлунок, згорнулося від спеки і перетворилося на білі грудки. Безжурні (і, мабуть, дуже голодні) кочівники наважилися спробувати цей раптово отриманий продукт. Той припав, як то кажуть, «до столу».

Через деякий час люди почали виробляти незліченну кількість кулінарних дослідів з новим молокопродуктом. У нього стали додавати сіль, всілякі трави, а також використовувати різноманітні види молока та способи його бродіння. Таким чином на світ з'явилися різні сорти сиру у всьому їх чудовому розмаїтті.

Цей продукт є не менш актуальним на нашому столі, ніж тисячі років тому. З сирів виробляють всілякі закуски, а також доповнення до піци та пастів. З ними п'ють вино і печуть чудові пироги.

Сирні країни

Серед країн з багатими на кулінарні традиції існують особливі «сирні країни», кухня яких на третину складається з рецептів із застосуванням даного продукту. До переліку цих країн традиційно входять Італія, Німеччина, Франція та Голландія. Вони дуже розвинені різні сімейні лавки і маленькі сирні виробництва. Більше того, кожна така сирна лавка чи підприємство має свій унікальний рецепт сиру, який передається у сім'ї з покоління до покоління.

Кожен хоч одного разу встиг пробувати різні маасдами, чедери або навіть меметичним у широких колах – пармезан. Але в цьому матеріалі хотілося б торкнутися тих сирів, які тільки починають свій шлях на вершини сучасної світової кулінарії. Багато хто про них чув, але не всі встигли їх скуштувати. Перед тим, як ви вирішите розщедритися за наведені нижче сорти сиру, ми рекомендуємо прочитати матеріал про те, як правильно подавати і вживати їх.

Сир фета

Фета - це грецький вид сиру, який виготовляється з молока кози або овець і зберігається у спеціальному розсолі. Сир фета – аскетичний та невибагливий продукт. Щоб він не зник, його достатньо втопити в сирному розсолі, де він може зберігатися місяцями. Цьому сиру відведено ключову роль у всесвітньо відомому блюді – грецькому салаті.

Фета чудово виглядає у фруктових та овочевих салатах, також його подають до сніданку разом із тостами або теплими багетами. Не чужі цьому сиру та макарони. Досить оригінальним застосуванням фети є його поєднання з кавуном.

Сир Брі

Брі – це вишуканий м'який сир із коров'ячого молока, який виготовляється у Франції. Він має породистий сіруватий відтінок, який виходить завдяки спеціальному різновиду цвілі. Цей сир формується в невеликі і не дуже товсті коржики, чим тонше подається коржик, тим він буде гострішим на смак.

Характерною відмінністю даного сиру від інших сортів є аміачний запах, що походить від цвілі на кірці. Він, зрозуміло, підозрілий, але розкуштувавши цей продукт, неможливо зупинитися.

Основним застосуванням Брі є його подача у вигляді закуски, що відтіняє, до келиха вина. Також, він відмінно підійде для м'яса дикого птаха чи кролика

Сир Мацарелла

Італійська моцарелла – це один із найпафосніших сирів. У своєму класичному вигляді вона повинна бути виготовлена ​​з молока чорної корови-буйволіки, але оскільки чорних буйволиць не так багато, як любителів моцарелли, то найчастіше можна побачити в магазині більш дешевий варіант із молока простої «бурешки».

Цей продукт зовсім не переносить тривалого лежання в холодильнику, що є його основною відмітною ознакою, яка свідчить про те, що ви маєте справу саме з моцарелою. При відкритті упаковки сир потрібно з'їсти протягом доби.

На нашому сайті ви можете прочитати статтю про те, як зберігати сири.

На смак сир моцарелла пружний, дещо прісний і дуже ніжний, але не настільки, щоб «танути» у роті. Цей сорт найчастіше використовується для салату під назвою «Капрезе», а також для піци, лазаньї та запіканок.

Любителі напою Бахуса відзначають чудове поєднання цього сиру з білими та білими напівсухими винами.

Сир Рокфор

Рокфор - це досить неоднозначний сир французького виробництва. І причина його неоднозначності лежить у благородній і дещо відштовхуючій недосвідчених гурманів зеленої цвілі і в незвичайних смакових якостях. Якщо його відїсти не як закуску до чогось, а просто так, то сир Рокфор з незвички здасться зайво солоним і виразним.

Цей сорт виготовлений з молока овець і зберігається в спеціальних вапняних підвалах, де розводять особливий різновид молочної цвілі. Цей сорт традиційно цінують на вітчизняній кухні ще з часів імператриці Катерини. На даний момент він активно використовується у будь-якому закладі високої кухні.

Сир Рокфор подається виключно до червоних вин. Також він чудово поєднується з м'ясом дикого птаха. Гурмани та естети відтіняють його смак за допомогою винограду.

Адигейський сир

Цей сорт – справжня гордість національної кухні у Черкесів. Він виготовляється із молока будь-яких тварин: від кіз до корови. Цей сир має унікальну смакову палітру, яка характерна виразним молочним присмаком.

Цей сир полягає в найближчому спорідненості з бринзою, сиром рікотта, грецькою фетою і навіть італійською моцарелою. Порівняно недавно цей сорт сиру став завойовувати успіх на кухнях як окремих країн, так і всього світу.

Вживається цей продукт на сніданок у поєднанні з ніжним маслом з вершків і загорнутим у лаваш. Не менш добре він підходить для салатів та навіть деяких супів.

Даний сир є традиційним інгредієнтом для кожного осетинського пирога, грузинського хачапурі, запіканки по-кавказьки або кавказьких вареників. Крім того, адигейський сир дивовижний на смак, якщо його попередньо пасерувати у вершковому маслі.

Підсумок

Не забудьте перед покупкою цього молокопродукту дізнатись, як правильно вибирати сир, це допоможе уникнути придбання неякісного продукту.

Сортів та різновидів сиру не порахувати. І за кожним із них стоїть історія країни, де його було вперше отримано. З сирів готуються, як цілком звичайні страви, і справжні дива кулінарії. Але можна просто взяти на ринку або в магазині з п'яти маленьких шматочків сиру різних сортів, викласти їх на тарілку і пробувати кожен новий смак, запиваючи його щедрим ковтком вашого улюбленого вина. Насолоджуйтесь!

Пов'язані товари


 Сир пармезан Garant parmesanost 12 місяців 150г

Сир пармезан Garant parmesanost 12 місяців 150г

Пармезан Garant parmesanost – справжній пармезан із Італії! Парміджано Реджано (Пармезан) – безперечно найвідоміший у світі італійський сир.

95грн 102грн

Пов'язані категорії


Сири

Сири

Італійські сириБагатогранна італійська кухня, яка вона? Відповідаємо – неперевершена, витончена, особлива. Не останнє місце займають в ній сири. Ці по істині королівські делікатеси здатні перетворити звичайний сніданок в свято, а свято в бенкет.

Акції та Розпродажі
Отримуйте першими інформацію про знижки та розпродажі