• Італійська кава - Яку каву п'ють італійці?

В даний час під словом "кава" мається на увазі напій, найчастіше гарячий, що отримується шляхом заварювання подрібнених зерен кавового дерева. У дослівному перекладі з арабської найменування кави звучить як збуджуючий напій.

 Адже дійсно після споживання напою відчувається сильна стимулююча та збудлива дія завдяки вмісту в ньому кофеїну.

Сьогодні справжнє чаклунство цього напою з чарівним ароматом можна дізнатися, відвідавши Італію. Адже саме там кава перетворилася на частину національної кулінарії, невіддільну від піци, пасти та оливкової олії. Приїхавши в Італію, Ви можете спробувати хоча б один з безлічі варіантів кави, що подаються в італійських барах. А спробувавши цей насичений, міцний напій у чистому вигляді або ж з добавками молочної піни, морозива, лікеру або лимону відкриєте для себе всі грані його смаку.

Походження кави

Сказати напевно, коли і ким була відкрита кава, мабуть, не візьметься ніхто. Одна з версій походження кави відкидає нас у 900-й рік до нашої ери.

 Саме тоді, згідно з легендою, один із ефіопських пастухів звернув увагу на дуже активну поведінку кіз після поїдання червоних ягід на одному з дерев. Спробувавши ці ягоди, пастух відчув, як його тіло наповнюється силою та енергією. Саме в цій області Ефіопії під назвою Каффа і знайшло свою назву кавове дерево і кава - напій з нього отримуваний. З того часу плоди кавового дерева намагалися обробляти різними способами. Зерна сушили, варили, товкли, робили настоянку. І все це заради тонізуючої дії кавових зерен. Згодом ефіопські землі були окуповані арабами, і звичка вживати тонізуючий продукт прижилася у нових жителів. Вони перемелювали сирі зерна, змішували їх із жиром і робили кульки, які дуже зручно було брати в дорогу. Сирі плоди кавового дерева являють собою невеликі горіхи, містять кофеїн. Тому отриманий мелений продукт міг як нагодувати, і підбадьорити подорожніх під час довгих переходів. 

Лише через багато століть експерименти з кавовими зернами дійшли початкового очищення, подальшого обсмажування та перемелювання з метою подальшого заварювання отриманого порошку. Отриманий ароматний напій було зрівнятися з початковими спробами вживання кавових зерен. Історики говорять про те, що вперше підсмажувати насіння кавового дерева стало в Ємені в 11 столітті нашої ери. Крім того, араби стали додавати в кавовий напій корицю, імбир та інші прянощі під час заварювання. До середини 15 століття кава досягла території Туреччини. Він так сподобався східним жителям, що служителям церкви довелося проклясти кави ім'ям пророка. Адже вони побачили, що віруючі набагато більше часу стали проводити у кав'ярнях, ніж за молитвою. Проте згодом ворожість церкви до кави згасла. Разом із широким розповсюдженням кави, з'явилося й мистецтво приготування цього напою. Повсюдно почали з'являтися місця, де кава готувалася на публіці. Кав'ярні стали місцем для зустрічей, а кава виступала приводом для приємного дружнього спілкування. Образ кав'ярень згодом плавно перемістився до Європи. А їхній внутрішній світ знайшов відображення в сучасних кафе. До нас кава потрапила з Туреччини. Однак прижитися в середні віки на Русі гіркий напій не зміг. Однак у 18 столітті Петро став наполягати на вживанні кави, вважаючи, що він сприяє жвавості розуму. А вже після 1812 року пити каву в Росії взагалі стало вважатися ознакою гарного тону. Разом із широким розповсюдженням кави, з'явилося й мистецтво приготування цього напою. Повсюдно почали з'являтися місця, де кава готувалася на публіці. Кав'ярні стали місцем для зустрічей, а кава виступала приводом для приємного дружнього спілкування. Образ кав'ярень згодом плавно перемістився до Європи. А їхній внутрішній світ знайшов відображення в сучасних кафе. До нас кава потрапила з Туреччини. Однак прижитися в середні віки на Русі гіркий напій не зміг. Однак у 18 столітті Петро став наполягати на вживанні кави, вважаючи, що він сприяє жвавості розуму. А вже після 1812 року пити каву в Росії взагалі стало вважатися ознакою гарного тону. Разом із широким розповсюдженням кави, з'явилося й мистецтво приготування цього напою. Повсюдно почали з'являтися місця, де кава готувалася на публіці. Кав'ярні стали місцем для зустрічей, а кава виступала приводом для приємного дружнього спілкування. 

Образ кав'ярень згодом плавно перемістився до Європи. А їхній внутрішній світ знайшов відображення в сучасних кафе. До нас кава потрапила з Туреччини. Однак прижитися в середні віки на Русі гіркий напій не зміг. Однак у 18 столітті Петро став наполягати на вживанні кави, вважаючи, що він сприяє жвавості розуму. А вже після 1812 року пити каву в Росії взагалі стало вважатися ознакою гарного тону. а кава виступала приводом для приємного дружнього спілкування. Образ кав'ярень згодом плавно перемістився до Європи. А їхній внутрішній світ знайшов відображення в сучасних кафе. До нас кава потрапила з Туреччини. Однак прижитися в середні віки на Русі гіркий напій не зміг. Однак у 18 столітті Петро став наполягати на вживанні кави, вважаючи, що він сприяє жвавості розуму. А вже після 1812 року пити каву в Росії взагалі стало вважатися ознакою гарного тону. а кава виступала приводом для приємного дружнього спілкування. Образ кав'ярень згодом плавно перемістився до Європи. А їхній внутрішній світ знайшов відображення в сучасних кафе. До нас кава потрапила з Туреччини. Однак прижитися в середні віки на Русі гіркий напій не зміг. Однак у 18 столітті Петро став наполягати на вживанні кави, вважаючи, що він сприяє жвавості розуму. А вже після 1812 року пити каву в Росії взагалі стало вважатися ознакою гарного тону.

Історія еспресо

Останнім часом ходити в кафе та пити каву стало модно, і як би з'явився такий спосіб життя. Запрошувати друзів не до себе додому, а у кафе на філіжанку кави. 

Замовляючи класичний еспресо, ми навіть не замислюємося, що цей спосіб заварювання був винайдений в Італії, а потім широко поширився по всьому світу. І сьогодні жителі Америки та Європи, а також Близького Сходу та Азії віддають перевагу саме такій каві. Перша машина-еспресо була представлена ​​в Італії у 1905 році. Принцип її дії був заснований на пропусканні води, сконденсованої з пари, під тиском через мелену каву. Смак отриманої кави кардинально відрізнявся від сучасного напою. Через сильне перегрівання кави набував присмаку палення. Основними споживачами такої кави стала буржуазія, а згодом спосіб приготування поширився до Німеччини та Франції. 

 У середині 20 століття відбулася сильна зміна у підході до приготування кави. Пар було виключено з еспресо машини. Натомість вода нагрівалася не більше ніж до 92 градусів і пропускалася під великим тиском через каву. Саме тоді і з'явився смак еспресо, якого ми знаємо сьогодні. Поступово апарати вдосконалювалися, і зараз еспресо робиться дуже швидко та з точним дотриманням температури.

Види кавових дерев

Загалом у світі існує близько 200 різновидів кавових дерев. З них лише 20% використовується людиною. І лише 2 основних становлять інтерес для поціновувачів кави. Кава Арабіка (Coffea Arabica), звана аравійською, і кава Робуста (Coffea Canephora), звана конголезькою. 90% споживаної кави виготовляється з плодів саме цих видів дерев.

Арабіка

Кавове дерево Аравійське вважається найпопулярнішим видом кавових дерев. З його плодів виробляється 70% кави у всьому світі. Природна висота цього дерева досягає 6-8 метрів, проте для зручності збирання врожаю йому не дають вирости більше 4 метрів. Плоди Арабіки червоного кольору, а в кінці дозрівання стають фіолетовим. У довжину плід може досягати 15 мм. Рослина дуже примхлива до кліматичних умов і чутлива до захворювань та шкідників. 

Протягом року одне дерево дає близько 5 кг плодів, у тому числі виходить до 1 кг готових кавових зерен. У плодах Арабіки міститься 18% ароматичних олій та близько 1,5% кофеїну. Смак Арабіки в готовому напої солодкуватий із невеликою кислинкою. Найкращими сортами Арабіки вважаються Бурбон, Марагоджіп та Тіпіка.

Робуста

Висота кавового дерева Канефора або просто Робусти може досягати 10 метрів. Але при масовому вирощуванні її підрізають та оформляють у вигляді невеликих дерев. Квіти Робусти ніжно-рожевого кольору, а плоди зеленого або коричнево-сірого відтінку. Вперше це дерево було виявлено у басейні річки Конго в Африці. Сьогодні дерева Робусти вирощують і в Африці, і в Азії переважно на рівнинних плантаціях. Рослина досить невибаглива у догляді. Воно добре переносить перепади температури, стійке до хвороб та шкідників. За рік з кавової плантації Робусти можна зібрати до 15 врожаїв. Саме через невибагливість та високу врожайність вирощувати Робусту дуже вигідно. У плодах Робусти міститься 8% ароматичних олій та до 3,5% кофеїну. Смак цього виду кави дуже специфічний і досить міцний. Через це його найчастіше використовують для надання фортеці кавовим сумішам. Поліпшується смак Робусти та в процесі виробництва розчинної кави. Незважаючи на нижчі смакові якості, порівняно з арабікою, робуста становить 30% від усієї кави.

Арабіка і Робуста в свою чергу поділяються на безліч сортів, залежно від регіону походження. Всі сорти відрізняються один від одного як за смаковими, так і ароматичними властивостями.

Крім сортів, існує ще кавова класифікація за якістю отриманих зерен. Наприклад, SHG - кава з гірських районів, HG - кава з передгір'я, MG або CS - кава з рівнинних плантацій; HB – кава із твердим зерном; A – кава кращої якості, B – кава середньої якості, C – кава низької якості, AA – краща, AB – хороша, BA – середня, BB – низькоякісна. 

Культура приготування та вживання 

В Італії так сильно люблять каву і так багато її п'ють, що вигадали безліч видів її приготування. Італійці готують каву на сніданок, разом або замість перекурів і, звичайно ж, після їжі разом з десертом. Класичним видом кави, також званим "нормаль" (від "normale" - звичайний), вважається еспресо. 

Те, що подається в  країнах колишнього союзу, як еспресо, найчастіше відрізняється від італійського аналога. Італійський еспресо - це бархатиста щільна пінка із золотистим відливом, що покриває всю поверхню кави в чашці, м'який аромат, що заповнює всю кімнату і змушує забути про все. 

Ідеальний, збалансований, виражений смак справжнього італійського еспресо не можна описати словами. За правилами кавового етикету еспресо подається у фарфоровій чашці з товстими стінками за формою, що нагадує усічений еліпс. 

Стандартний обсяг такої чашки 75 мл, але вміст, залежно від виду кави, повинен займати від 25 до 50 мл. Така подача максимально розкриває смак та аромат кави. 

У барах варіння кави займається спеціальний майстер, званий баріста.

Види кави

Найпопулярнішим видом кави, звичайно, є еспресо. Його зменшений варіант - ристретто є стандартною порцією меленої кави, але в обсязі 1 ковтка, т. 20 мл. У такій каві міститься більше аромату та менше кофеїну, порівняно з класичним побратимом. 

 Лунго

Лунго – це еспресо, розведене гарячою водою до подвійного обсягу. У такій каві міститься більше кофеїну, через більш тривале проходження води через мелену каву.

Капучіно

Капучіно - еспресо з великою кількістю молочної піни, що доходить до краю чашки. Зверху піна посипається какао-порошком або тертим шоколадом. Професійні баристи за допомогою молока та шоколаду роблять на її поверхні малюнок. В Італії пити каву з молоком прийнято до обіднього часу, тобто до 11 години. Наприклад, типовим першим сніданком вважається чашечка ароматного капучіно, круасан і свіжий апельсиновий сік. Подається капучіно у попередньо прогрітій порцеляновій чашці.

Американо

Американо - це повний заварювальний чайник кави (до 470 мл), приготований на одній порції меленої кави. Італійці називають такою кавою – водна суперечка, що означає брудна вода. При американському способі заварювання використовується кавоварка з фільтром. У Європі ж заварювання американо зазнало змін, і класичний еспресо просто розбавляється гарячою водою до обсягу 120мл.

латте

Латте – один із варіантів кави з молоком. Практично – це молоко з додаванням молочної пінки, розбавлене невеликою кількістю кави. Причому кава вливається в підігріте молоко дуже тоненьким струмком, а не навпаки. Подається у високому прозорому келиху на 200 мл.

Мокко або Мокачіно

Мокко чи Мокачино – це різновид приготування кави латте. У цьому випадку одну третину напою становить еспресо, а дві третини, що залишилися, гарячий шоколад, молоко і збиті вершки. Дуже смачно.

Макіато

Макіато – еспресо із додаванням невеликої кількості молока. Ще його називають мармурову або забруднену каву.

Коретто

Коретто – кава для тих, кому міцності кави недостатньо, і тоді до еспресо додається порція алкоголю. Це може бути віскі, грап або лікер. Причому, залежно від сорту алкогольного напою, можна визначити можливу батьківщину рецепту. Так, кава з віскі – це кава по-ірландськи; з горілкою – кава по-російськи; з джином – кава по-англійському; зі шнапсом – кава німецькою. Класичною італійською вважається кава з додаванням амаретто.

Глясе

Глясе – це порція еспресо, вкрита морозивом. Каву перед додаванням морозива охолоджують приблизно до 10 градусів за Цельсієм. Морозиво становить чверть від загального обсягу. Як доповнення може використовуватися шоколад, кориця та карамель.

Романо

Романо – еспресо із додаванням невеликої кількості лимонного соку.

Яка кава найкраща

Незважаючи на дуже популярний у всьому світі міф про те, що в Італії виробляється найкраща кава, змушені Вас розчарувати. Кава в Італії не виготовляється. У зв'язку із кліматичними умовами, кавові дерева в цій країні не вирощують. Просто італійці дуже люблять цей стимулюючий напій. Їх кава є предметом першої необхідності. Саме тому в Італії виробляють найкращі кавові суміші, що завоювали кохання як просто любителів, так і завзятих кавоманів у всьому світі. У країні відкрито багато підприємств, що займаються обсмажуванням кави. Майже кожне з них випускає зерна гарної якості, придатних для подальшого використання як у машинах еспресо, так і в домашніх кава-машинах. Італійці вважають, що кава, крім хорошої якості, повинна мати доступність. Тому кава, в тому числі і на експорт, готується так,

У кожному регіоні Італії є свій улюблений постачальник кавових зерен. Поряд з вивісками барів зазвичай розташований логотип із сортом кави, що подається у цьому закладі. Великі торгові мережі також намагаються продавати обсмажені зерна кави під торговою маркою.

 Найкращими марками італійської кави заслужено вважаються Lavazza, Illy, Cartapani та Trombetta. Торгова марка Illy належить сім'ї Іллі з Тріет, а Lavazza була заснована в 1895 році як маленький сімейний бізнес Луїджі Лавацца. У 18 столітті ніхто й припустити не міг, що сімейна справа через двісті років стане лідером продажів у десятках країн світу. Сьогодні офіси цієї компанії розташовані у столицях багатьох країн світу. Незважаючи на такий гучний успіх і широке поширення сім'я Лавацца і сьогодні продовжує дбайливо зберігати рецепти та знання, заповідані ним прадідом засновником. Компанія контролює процеси створення кави, починаючи від збирання плодів до обсмажування та помелу.

Десерт до кави

Традиційним італійським десертом до кави вважається тірамісу. І хоча сьогодні цей смачний десерт готують у всьому світі, але народився він саме в Італії. 

Асоціації, що виникають у голові при слові тірамісу - це ніжний сир, повітряне печиво, чорний шоколад і, звичайно ж, кава ... справжня, гаряча, густа, ароматна з легкою гіркотою. Для виготовлення цього кулінарного дива вживають м'який італійський сир маскарпоне. На вигляд він схожий на дуже густі вершки, а за смаком нагадує зовсім не кислий сир. Другим невід'ємним елементом тірамісу вважається бісквітне печиво савоярді, глазуроване цукровою крихтою. Бісквітні пальчики просочують сумішшю з міцної чорної кави та алкоголю. Як алкоголь може виступати коньяк, бренді або лікер, наприклад кавовий. Просочені печінки прошаровують смачним сиром, а вгорі посипають чорним тертим шоколадом. Якщо ж тістечко подаватиметься на дитячий стіл, то міцні напої варто виключити з рецепту. Єдиним недоліком цього чудового десерту є його висока калорійність. Тому тим, хто схильний до надмірної ваги, напевно, не варто захоплюватися таким привабливим тірамісу. А ось спробувати маленький шматочок просто потрібно.

Як правильно готувати каву?

Любителям кави варто пам'ятати про те, що якісні кавові зерна, правильна обсмажування та оптимальний помел – це лише половина шляху до чарівного ароматного напою. Потрібно ще вміти правильно приготувати каву. Порція класичної кави майже на 99% складається з води. Відповідно, якість цієї складової впливає на якість напою не менше, ніж самі кавові зерна. Кращий смак у кави при використанні холодної, не жорсткої, свіжої води, насиченої киснем. Практика показала, що якщо приготувати дві порції кави на кип'яченій теплій воді та свіжій холодній, то різниця буде очевидною навіть не дегустатору. 

Рецепт приготування кави в домашніх умовах 

Способів приготування кави в домашніх умовах дуже багато, хтось готує в турці, хтось обладнав свою кухню еспресо-машиною, хтось користується старою доброю гейзерною кавоваркою. До речі, саме гейзерна кавоварка (або як її ще називають кав'ярня) заснована на принципі першої еспресо-машини, про яку ми згадували на початку статті. 

 Готуватимемо у турці. Спочатку додаємо свіжомелену каву з розрахунку 1 ложка на порцію. Любителі міцної кави можуть додати і трохи більше, проте не раджу переходити грань двох ложок на порцію, надто вже багато кофеїну виходить, та й смак змінюється. Якщо ви надаєте перевагу каві з цукром, то рекомендуємо додати її безпосередньо на початку приготування, а не після того, як напій вже подадуть на стіл. Не знаю, в чому секрет, але різниця відчутна. Нарешті, заливаємо все водою і ставимо на середній вогонь. На поверхні почне утворюватися пінка ніжно-золотистого кольору. Коли вона почне підніматися, забирайте турку з вогню. У жодному разі не доводьте напій до кипіння! Найкраще подати на стіл турку, і нехай уже кожен сам розливає собі каву. Так він не встигне охолонути, адже підігрівати зварену каву не можна. 

 На закінчення хотілося б сказати, що на смак справжньої кави впливає безліч факторів, починаючи від погоди, за якої дозрівали плоди кавового дерева, умов зберігання, ступеня обсмажування та помелу до мистецтва заварювання напою. Щоб відчути всю повноту смаку та аромату істинно італійської кави, з'їздіть у південну частину Європи, в країну, що омивається водами Середземного моря та зігріту лагідним південним сонцем.

Схожі блоги


Акції та Розпродажі
Отримуйте першими інформацію про знижки та розпродажі