• П'ять рецептів кави, які легко приготувати вдома

Кава по-польськи

Це найлегший спосіб заварювання кави – безпосередньо у чашці. 

Він передбачає використання лише двох компонентів – меленої кави та води. 

Для приготування напою у чашці, кава повинна бути змелена до консистенції дрібного цукру-піску. 

Крім того, варто підготувати правильний посуд для заварювання. 

Для такого методу краще використовувати попередньо підігріту керамічну чашку з товстими стінками. 

Інгредієнти:

  • 6-7 г меленої кави
  • 100 мл води
  • Насипте у чашку необхідну кількість меленої кави і залийте гарячою водою (95°C).
  • Заливати воду потрібно інтенсивно, щоб вона підняла з дна всю каву у чашці.
  • Залишите напій на 2-4 хвилини.

За цей час більші частинки зерна утворять на поверхні невеликий шар. Після заварювання його потрібно обережно зняти ложкою.

Сам напій треба перелити в іншу посудину. Бажано це зробити так, щоб кава на дні не потрапила до рідини.


Кава по-турецьки 

Експерти зазначають, що це один із найпопулярніших способів приготування кави, але не найлегший.

Для цього використовується спеціальний посуд – турка або джезва. 

Класично каву в джезві готують з найдрібнішим помелом, майже у пил. 

Чашка для такої кави має бути циліндричною з прямокутним дном, або ж мати форму зрізаного конусу. 

Це потрібно, щоб дрібні часточки кави осіли на дні та не заважали насолоджуватися напоєм. 

Турецька кава – більш насичена, ніж попередній варіант. 

Інгредієнти:

  • 8 г кави дрібного помолу
  • 100 г води
  • У холодну турку насипте каву та залийте водою кімнатної температури. 

Для початку поставте джезву на середній вогонь, а коли напій почне пінитися – зменшуйте його до мінімуму. 

Потрібно дочекатися поки напій підніметься до країв турки, а потім різко перелити його у чашку та дати відстоятися кілька хвилин.

Якщо ви власник індукційної плити, вона може не реагувати на вашу джезву.

Тоді можна використовувати металеву посудину, наприклад, пательню, як прокладку. 


Латте-макіато

Приготування популярних напоїв з молочною піною – справа нелегка, й вона потребує досвіду.

Проте відтворити вдома смак улюбленої кави з молоком – можливо. 

Навряд чи у вас вийде приготувати каву з повноцінним латте артом, якщо немає досвіду роботи бариста, але для смачного класичного латте-макіато достатньо приготувати насичену каву в френч-пресі та у ньому ж збити гаряче молоко. 

На все ви витратите максимум 10-15 хвилин часу. 

Інгредієнти: 

  • 15 г меленої кави 
  • 75 мл води
  • 200 г молока 

Для початку потрібно закип'ятити воду та дати їй постояти кілька хвилин.

Тим часом підігрійте молоко до 60°C. 

Експерт зазначає, що на дотик склянку з тонкого скла з таким молоком ви можете тримати 2-3 секунди – далі буде відчуватися дискомфорт.

  1. Поки гріється молоко – потрібно змолоти каву та засипати її у френч-прес.
  2. Залийте зерно 75 мл води, ретельно перемішайте та дайте настоятися 90 секунд. 
  3. Обережно опустіть фільтр пристрою та перелийте каву в іншу посудину.
  4. Очистіть френч-прес, заповніть ⅔ об’єму молоком та закрийте його кришкою з сито-фільтром. 
  5. Після цього зробіть декілька різких рухів вверх-вниз у верхній частині молока, щоб вхопити повітря та замішати його в молоко. 
  6. У вас має з’явитися піна з великими бульбашками. 
  7. Зробіть 15-20 аналогічних рухів, але в молоці, замішуючи піну всередину. 

Об’єм молока має збільшитись, а великі бульбашки – майже зникнути. 

Тепер перелийте молоко у склянку та дайте йому трохи постояти, щоб піна відокремилась. 

Обережно влийте всередину каву. 

Насправді, для тих, хто полюбляє каву з молоком є чимало варіантів, які можна приготувати вдома за аналогічним принципом. 

Наприклад, капучіно або раф каву. 

Для останнього потрібно поєднати молоко із 18% вершками в пропорції 1:1 та в підігрітому вигляді змішати разом із кавою. 


Кава по-ірландськи

Ще один цікавий рецепт кави з вершками, який можна відтворити в домашніх умовах – це Irish coffee. 

Інгредієнти:

  • 130 г фільтр-кави (можна приготувати за допомогою гейзерної кавоварки)
  • 25 г віскі 
  • 50 г охолоджених кулінарних вершків 18% жирності (кондитерські не підійдуть)
  • 20-25 г цукрового сиропу (цукор може бути будь-який, сироп робимо 1:1)

Перед приготуванням потрібно прогріти посуд для напою гарячою водою.

  1. Спершу налийте у склянку 25 г віскі та стільки ж цукрового сиропу.
  2. Додайте попередньо підготовлену фільтр-каву і перемішайте інгредієнти за допомогою ложки.
  3. Злегка збийте охолодженні вершки у шейкері, якщо його немає, то можна використати невелику баночку. 

Наливати вершки у напій потрібно за допомогою чайної ложки – тримайте її на поверхні кави та лийте у неї вершки. 

Так кава вийде двошаровою. 


Кава холодного заварювання

З початком теплого сезону більшість переходить від класичної кави до охолоджених кавових напоїв

Одним із базових рецептів такого напрямку є кава холодного заварювання. 

Вона готується дуже просто та довго зберігається.

Напій має чудовий смак та добре підходить для приготування айс-латте чи додавання соку або різноманітних сиропів. 

Інгредієнти:

  • 8 г меленої кави
  • 100 мл води

Каву потрібно залити водою кімнатної температури, добре перемішати та поставити на 8-12 годин у холодильник. 

Можна ставити на ніч – цього має бути достатньо. 

Далі каву потрібно відфільтрувати використовуючи або паперовий фільтр обо щільну натуральну і чисту тканину. 

Для заварювання краще використовувати скляний посуд. 

Експерт зазначає, що таку каву можна поєднувати з цікавими компонентами, які вам до смаку. 

Наприклад, додати цитрусові, рослинне молоко чи різноманітні сиропи. 

Для поціновувачів таких кавових напоїв Дмитро Овчаренко пропонує рецепт кави колд брю з грейпфрутом.

Інгредієнти:

  • 125 г кави холодного заварювання
  • 75 г грейпфрутового фрешу
  • 5 кубиків льоду

У склянку потрібно насипати лід, додати всі інгредієнти. 

За бажанням можна додати сильногазовану воду чи тонік та добре перемішати. 

Якщо у вас є блендер – збийте сік з його допомогою. Так він буде чистим та без частинок фруктів. 

Акції та Розпродажі
Отримуйте першими інформацію про знижки та розпродажі