- 01.11.2021 |
- roman |
- 2
Кава по-польськи
Це найлегший спосіб заварювання кави – безпосередньо у чашці.
Він передбачає використання лише двох компонентів – меленої кави та води.
Для приготування напою у чашці, кава повинна бути змелена до консистенції дрібного цукру-піску.
Крім того, варто підготувати правильний посуд для заварювання.
Для такого методу краще використовувати попередньо підігріту керамічну чашку з товстими стінками.
Інгредієнти:
- 6-7 г меленої кави
- 100 мл води
- Насипте у чашку необхідну кількість меленої кави і залийте гарячою водою (95°C).
- Заливати воду потрібно інтенсивно, щоб вона підняла з дна всю каву у чашці.
- Залишите напій на 2-4 хвилини.
За цей час більші частинки зерна утворять на поверхні невеликий шар. Після заварювання його потрібно обережно зняти ложкою.
Сам напій треба перелити в іншу посудину. Бажано це зробити так, щоб кава на дні не потрапила до рідини.
Кава по-турецьки
Експерти зазначають, що це один із найпопулярніших способів приготування кави, але не найлегший.
Для цього використовується спеціальний посуд – турка або джезва.
Класично каву в джезві готують з найдрібнішим помелом, майже у пил.
Чашка для такої кави має бути циліндричною з прямокутним дном, або ж мати форму зрізаного конусу.
Це потрібно, щоб дрібні часточки кави осіли на дні та не заважали насолоджуватися напоєм.
Турецька кава – більш насичена, ніж попередній варіант.
Інгредієнти:
- 8 г кави дрібного помолу
- 100 г води
- У холодну турку насипте каву та залийте водою кімнатної температури.
Для початку поставте джезву на середній вогонь, а коли напій почне пінитися – зменшуйте його до мінімуму.
Потрібно дочекатися поки напій підніметься до країв турки, а потім різко перелити його у чашку та дати відстоятися кілька хвилин.
Якщо ви власник індукційної плити, вона може не реагувати на вашу джезву.
Тоді можна використовувати металеву посудину, наприклад, пательню, як прокладку.
Латте-макіато
Приготування популярних напоїв з молочною піною – справа нелегка, й вона потребує досвіду.
Проте відтворити вдома смак улюбленої кави з молоком – можливо.
Навряд чи у вас вийде приготувати каву з повноцінним латте артом, якщо немає досвіду роботи бариста, але для смачного класичного латте-макіато достатньо приготувати насичену каву в френч-пресі та у ньому ж збити гаряче молоко.
На все ви витратите максимум 10-15 хвилин часу.
Інгредієнти:
- 15 г меленої кави
- 75 мл води
- 200 г молока
Для початку потрібно закип'ятити воду та дати їй постояти кілька хвилин.
Тим часом підігрійте молоко до 60°C.
Експерт зазначає, що на дотик склянку з тонкого скла з таким молоком ви можете тримати 2-3 секунди – далі буде відчуватися дискомфорт.
- Поки гріється молоко – потрібно змолоти каву та засипати її у френч-прес.
- Залийте зерно 75 мл води, ретельно перемішайте та дайте настоятися 90 секунд.
- Обережно опустіть фільтр пристрою та перелийте каву в іншу посудину.
- Очистіть френч-прес, заповніть ⅔ об’єму молоком та закрийте його кришкою з сито-фільтром.
- Після цього зробіть декілька різких рухів вверх-вниз у верхній частині молока, щоб вхопити повітря та замішати його в молоко.
- У вас має з’явитися піна з великими бульбашками.
- Зробіть 15-20 аналогічних рухів, але в молоці, замішуючи піну всередину.
Об’єм молока має збільшитись, а великі бульбашки – майже зникнути.
Тепер перелийте молоко у склянку та дайте йому трохи постояти, щоб піна відокремилась.
Обережно влийте всередину каву.
Насправді, для тих, хто полюбляє каву з молоком є чимало варіантів, які можна приготувати вдома за аналогічним принципом.
Наприклад, капучіно або раф каву.
Для останнього потрібно поєднати молоко із 18% вершками в пропорції 1:1 та в підігрітому вигляді змішати разом із кавою.
Кава по-ірландськи
Ще один цікавий рецепт кави з вершками, який можна відтворити в домашніх умовах – це Irish coffee.
Інгредієнти:
- 130 г фільтр-кави (можна приготувати за допомогою гейзерної кавоварки)
- 25 г віскі
- 50 г охолоджених кулінарних вершків 18% жирності (кондитерські не підійдуть)
- 20-25 г цукрового сиропу (цукор може бути будь-який, сироп робимо 1:1)
Перед приготуванням потрібно прогріти посуд для напою гарячою водою.
- Спершу налийте у склянку 25 г віскі та стільки ж цукрового сиропу.
- Додайте попередньо підготовлену фільтр-каву і перемішайте інгредієнти за допомогою ложки.
- Злегка збийте охолодженні вершки у шейкері, якщо його немає, то можна використати невелику баночку.
Наливати вершки у напій потрібно за допомогою чайної ложки – тримайте її на поверхні кави та лийте у неї вершки.
Так кава вийде двошаровою.
Кава холодного заварювання
З початком теплого сезону більшість переходить від класичної кави до охолоджених кавових напоїв.
Одним із базових рецептів такого напрямку є кава холодного заварювання.
Вона готується дуже просто та довго зберігається.
Напій має чудовий смак та добре підходить для приготування айс-латте чи додавання соку або різноманітних сиропів.
Інгредієнти:
- 8 г меленої кави
- 100 мл води
Каву потрібно залити водою кімнатної температури, добре перемішати та поставити на 8-12 годин у холодильник.
Можна ставити на ніч – цього має бути достатньо.
Далі каву потрібно відфільтрувати використовуючи або паперовий фільтр обо щільну натуральну і чисту тканину.
Для заварювання краще використовувати скляний посуд.
Експерт зазначає, що таку каву можна поєднувати з цікавими компонентами, які вам до смаку.
Наприклад, додати цитрусові, рослинне молоко чи різноманітні сиропи.
Для поціновувачів таких кавових напоїв Дмитро Овчаренко пропонує рецепт кави колд брю з грейпфрутом.
Інгредієнти:
- 125 г кави холодного заварювання
- 75 г грейпфрутового фрешу
- 5 кубиків льоду
У склянку потрібно насипати лід, додати всі інгредієнти.
За бажанням можна додати сильногазовану воду чи тонік та добре перемішати.
Якщо у вас є блендер – збийте сік з його допомогою. Так він буде чистим та без частинок фруктів.